S hotar att avgå – så svarar oppositionen: ”Gå bara”

Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Fredag 31 jan 2020 2020-01-31
E-post 4857

SVERIGE I en intervju med DN:s Hanna Jakobson hotar Socialdemokraternas partisekreterare Lena Baastad med att S kan komma att avgå om oppositionen inte slutar med att stoppa regeringens politik. Men oppositionen tar till synes lätt på hotet. ”Vi är redo att ta över. Gå bara. Sverige förtjänar en ny regering”, kontrar KD:s partiledare Ebba Busch på Twitter.

Det har gått tungt för S-MP-regeringen att baxa igenom flera av JÖK-partiernas (C, L, S och MP) förslag.

I höstas var det den omgörningen av Arbetsförmedlingen – en signaturreform för Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl – som stoppades efter att Vänsterpartiet hotade att fälla arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Förra veckan blev det återigen ett tungt nederlag när KD, M och V med stöd av SD drev igenom extra miljarder till kommunerna mot JÖK-partiernas vilja.

Nu flaggar Socialdemokraternas partisekreterare Lena Baastad i en intervju med DN:s Hanna Jakobson att S börjar få nog. Faran att JÖK-partierna – som inte har egen majoritet – kommer att gå på pumpen i fler frågor är något Baastad funderat över.

– (Det finns) alltid en gräns för en regering och dess samarbeten. Om alla spelregler sätts ur spel i Sveriges riksdag får vi naturligtvis fundera på om det är möjligt att styra landet, säger Baastad som ställer sig frågan om det går att styra i minoritet.

Baastad får frågan om S tänker ge upp.

– Vi tänker inte ge upp, men det är klart att det finns en gräns för om det går att styra landet. Men där är vi inte nu. Vi tar gärna diskussioner om välfärdsfrågorna men om M, KD och V bestämmer sig för att man inte vill att budgetregler ska gälla och man är beredda att dra ur frågor så är det klart att frågan kommer att ställas på sin spets.

Enligt Baastad har inte oppositionen något alternativ för att ta över.

Baastads hot ser inte ut att oroa Ebba Busch. Hon skriver på Twitter att hennes parti är redo att ta över. ”Gå bara”, uppmanar hon S.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag