S hotar slå tillbaks mot M och SD om partilotter beskattas

Tobias Baudin (S). Foto: Free Dawit / CC BY 2.0 (Flickr)
  • Lördag 9 mar 2024 2024-03-09
E-post 0

Socialdemokraterna fortsätter rasa om förslaget på att införa spelskatt på de för närvarande skattebefriade partipolitiska lotterierna. Enligt partisekreterare Tobias Baudin skulle en sådan skatt utradera hela den vinst partiet gör på sina lotterier.

– Skulle spelskatten införas nu skulle vi gå från en utdelning om 25 miljoner till vårt parti till noll kronor, säger Baudin till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter: Socialdemokraterna är ju generellt sett för skatter. Varför ska det inte gälla lotterier?

– Det här handlar inte om huruvida vi ska betala skatt eller inte, utan att det blir en särlagstiftning för Socialdemokraterna.

Baudin säger till DN att en beskattning av partilotterier skulle innebära att regeringen träder in på ”en farlig väg i svensk politik”, där S kan komma att slå tillbaka med åtgärder mot Moderaterna efter ett framtida maktskifte.

– Det kommer att vara jättesvårt för mig att hålla emot alla röster i vårt parti som vill att vi ska ge tillbaka lagstiftningsvägen och skada moderater och sverigedemokrater så mycket som det bara går. Man öppnar Pandoras ask.

Som en möjlig måltavla för framtida hämndaktioner från S nämner Baudin Stiftelsen Fritt Näringsliv, som bland annat finansierar den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

– Ska vi sitta och fundera på vilken lagstiftning vi med precision kan använda för att skada Moderaterna eller Sverigedemokraterna så mycket som möjligt, eller att vi skadar organisationer som vi vet ligger dem nära, till exempel Stiftelsen Fritt Näringsliv, säger han till DN. ä

Läs även: Baudin om Henrik Jönsson: ”Kan inte uteslutas att se över lagstiftningen”

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch jämför Baudin med Ungerns premiärminister Viktor Orban i ett inlägg på plattformen X.

”Intressant att se hur lagstiftningen skulle se ut för att med precision skada Timbro” skriver Kopsch vidare.

Även Dagens Nyheters politiska redaktör Amanda Sokolnicki är kritisk till Baudins kommentar om att han skulle få svårt att ”hålla tillbaka” partikamrater som vill slå tillbaka mot M och SD.

”I så fall får väl Baudin byta jobb. S kan inte vara så här korkat kortsiktiga” skriver hon.

Läs även: Lindberg rasar när regeringen ska stoppa S-lotterier

Läs även: Allard om förbudet mot S-lotterier: ”Principen måste vara att fortsätta jaga dem”

Läs även: ”Mormor är vad man kallar för fattigpensionär” – så luras pensionärer att köpa S-lotter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag