S-kvinnor: Anmäl pappor som köper sex till socialtjänsten

Heléne Fritzon, Elin Gustafsson och Carina Ohlsson. Bild: Yordan Simeonov/CC BY 2.0/Sveriges Riksdag
  • Tisdag 14 jul 2020 2020-07-14
E-post

Europaparlamentarikern och tidigare migrationsministern Heléne Fritzon (S) och två andra S-kvinnor föreslår att män som köper sex och är vårdnadshavare för barn ska anmälas automatiskt till socialtjänsten. Presschefen för Socialdemokraterna i Europaparlamentet skriver emellertid till Nyheter Idag att förslaget även gäller kvinnor som köper sex och är vårdnadshavare för barn.

Den man som döms för sexköp och är vårdnadshavare för ett barn bör automatiskt anmälas till socialtjänsten, skriver Heléne Fritzon (S), Elin Gustafsson (S) och Carina Ohlsson (S) i en debattartikel i Expressen.

Läs även: Paulo Roberto bekräftar sexköp – Snecker (V): ”Sexköp måste leda till fängelse”

I debattartikeln upprepas även krav om att sexköp ska straffas hårdare, samt ambitionerna att kriminalisera sexköp inom EU och att få fler EU-länder att införa den svenska sexköpslagen.

Till det läggs kravet att ”det alltid görs en orosanmälan till socialtjänsten för alla män som döms för sexköp och samtidigt är vårdnadshavare för barn”.

Att det är just sexköpande män som ska anmälas till socialtjänsten och inte kvinnor formuleras tydligt i förslaget och upprepas i artikelns rubrik och ingress.

Joanna Abrahamsson, som är presschef för de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet, skriver emellertid till Nyheter Idag att förslaget även är tänkt att gälla sexköpande kvinnor.

”De allra flesta av de som är dömda för sexköp är män. Men skulle en kvinna i framtiden dömas för sexköp och samtidigt är vårdnadshavare för ett minderårigt barn så ska självklart vårt förslag även omfatta kvinnor”, skriver Abrahamsson till Nyheter Idag.

Fritzon har tidigare varit migrationsminister och biträdande justitieminister men sitter numera i Europaparlamentet för S.

Carina Ohlsson är ordförande för S-kvinnor och ledamot i riksdagen, medan Elin Gustafsson är ordförande för S-kvinnor Skåne och Statsrådsersättare för Morgan Johansson i riksdagen.

Läs även: Sundström: Turister kan åtalas i Sverige om sexköp utomlands förbjuds

Läs även: Kvinnlig anställd avstängd efter misstankar om sexköp på HVB-hem – polis inkopplad

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag