S-ledamot ”lade rosen på hyllan” för att tala på Hamas-kopplad konferens när partiet avrådde

Bild: Finnish Government/CC BY 2.0/Faksimil Youtube
  • Måndag 29 maj 2023 2023-05-29
E-post

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj talade under helgen på en kritiserad konferens som pekats ut för kopplingar till terrororganisationen Hamas, trots att hans parti avrått från medverkan. I ett mejl till Nyheter Idag skriver El-Haj att han ”lade rosen på hyllan under en helg” för att tala i egenskap av svensk-palestinier och inte som socialdemokrat.

På lördagen hölls European Palestinian Conference i Malmö, vilket Ledarsidorna var först med att rapportera om. Konferensens ordförande Amin Abu Rashid är terrorklassad av Israel och pekas ut som en ledarfigur i terrororganisationen Hamas. Utpekandet tillbakavisas av Rashid.

– Den ena dagen kallas jag för Hamas, den andra dagen för Brödraskapet. Detta är vad jag kallar för israeliska lögner, säger han till Sydsvenskan.

På deltagarlistan inför konferensen stod bland annat de svenska riksdagsledamöterna Jacob Risberg (MP), Håkan Svenneling (V), Malcolm Jallow (V), Azra Muranovic (S), Ola Möller (S) och Jamal El-Haj (S).

Flera av dem drog sig emellertid ur efter att deras planerade deltagande uppmärksammats av bland andra Sydsvenskan och riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) på Twitter.

Via sin presstjänst sade Socialdemokraterna till Aftonbladet att partiet avrått sina företrädare från att delta. Men Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj valde att inte hörsamma partiets avrådan, utan deltog på helgens kontroversiella konferens, där han även höll tal.

I ett svar till Nyheter Idag, som El-Haj även publicerat som ett inlägg på sin Facebooksida, skriver han att han talade på konferensen i egenskap av svensk-palestinier, och inte som Socialdemokrat.

”Jag respekterade partistyrelsens avrådan och lade rosen på hyllan under en helg för att i stället vara där i egenskap av svensk-palestinier som värnar om och utövar våra vackra demokratiska principer och rättigheter” skriver El-Haj till Nyheter Idag.

”Jag älskar verkligen mitt parti, men jag älskar även min mamma och jag har lovat mig själv att göra allt vad jag kan för att uppfylla hennes dröm om att en vacker dag återvända till ett fritt Palestina. Denna konferens var en viktig symbolisk gest gentemot min kära mor om att jag aldrig glömmer min identitet och kampen om att en dag få återvända hem” skriver El-Haj, som även hänvisar till en rad texter och motioner där han kritiserat Hamas.

Läs även: S-ledamot höll tal på Hamas-kopplad konferens i Malmö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag