S-mardröm om valhaveri: ”Sexbrott på sommarens festivaler kan knäcka oss”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 29 maj 2018 2018-05-29
E-post 2472

SVERIGE Socialdemokrater befarar en total kollaps för partiet i det kommande valet. Det skriver Aftonbladet som har talat med flera källor inom partiet.

Det ser dystert ut för Socialdemokraterna inför höstens val. I opinionsmätningar ligger man på historiskt låga nivåer, och det är inte osannolikt att valresultatet blir rekorddåligt. Dessutom finns en konflikt inom partiet om den nya, skärpta migrationspolitiken.

Aftonbladet har talat med källor inom Socialdemokraterna som oroar sig för en total kollaps likt den som har drabbat systerpartier i övriga Europa. De uppger att det handlar om en långsiktig negativ trend som förstärks av att LO-medlemmar går över till Sverigedemokraterna.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, menar att ett förslag om en stor välfärdsreform skulle kunna rädda partiet.

– Men det skulle också kunna uppfattas som desperat, vilket kan utnyttjas av de politiska motståndarna, säger han.

Debatt om brott kan stjälpa

Partiledningen har också framhållit att man nu ska fokusera mer på välfärdsfrågor efter att ha rett ut frågor kring exempelvis migrationen. Men enligt Aftonbladets källor kan en uppblossad debatt om brott och straff sänka partiet ytterligare.

– Sexbrott på sommarens festivaler kan knäcka oss. Hamnar debatten åter i frågor kring hårdare tag mot kriminella, ja, då kommer Sverigedemokraterna och Moderaterna att gynnas, där är det inte vi som har störst trovärdighet, säger en högt uppsatt socialdemokrat, enligt Aftonbladet.

Enligt en mätning från Yougov/Metro ligger partiet jämsides med Sverigedemokraterna på 23 procent. Nu väntas en opinionsmätning från Statistiska centralbyrån nästa vecka som ses som avgörande för stämningen inom partiet inför valet.

Läs även: Över 100 S-politiker överväger lämna partiet: ”Socialdemokraterna är ett parti i upplösning”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag