S nya utspel: Lär dig svenska eller bli av med försörjningsstöd

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 14 mar 2018 2018-03-14
E-post 2843

STOCKHOLM Socialdemokraterna går ut med att de vill dra in försörjningsstödet för nyanlända om de inte lär sig svenska språket. Utspelet tolkas som ett nytt försök att locka invandringskritiska röster men arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) menar att det inte är fallet.

Inför valet 2018 går Socialdemokraterna ut med att det kommunala försörjningsstödet kommer dras in om de bidragstagarna inte lär sig svenska, det uppger Göteborgs Posten.

– Vi har skärpt kravet vad gäller det statliga stödet, nu vill vi också att man skärper det som kommunerna har ansvar för, försörjningsstödet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Göteborgs Posten.

Regeringen har även sedan tidigare infört en utbildningsplikt i bland annat svenska språket för nyanlända. Om man inte går utbildningen blir man av med det tvååriga etableringsstödet.

Även Moderaterna har nyligen lagt liknande förslag tidigare men vill gå längre och villkora permanent uppehållstillstånd med svenskkunskaper.

Ylva Johansson anser inte att de nya utspelen från Socialdemokraterna ska tolkas som ett försök att locka till sig invandringskritiska röster.

– Det håller jag inte med om. Jag vill få människor i arbete, genom att ge människor möjlighet men också att man som individ har ett ansvar och språket är viktigt, säger Ylva Johansson.

Johansson anser att de senaste utspelen från S handlar om att bygga en bättre balans mellan skyldigheter och rättigheter.

Bland annat finansministern Magdalena Andersson (S) har tidigare ändrat tonen gällande migrationsfrågan.

LÄS ÄVEN: ”Vi ska inte ha svängdörrar in i Sverige” – nya retoriken från Socialdemokraterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag