S och M överens: Skydd för politiker måste prioriteras

Foto: Flickr
  • Måndag 12 mar 2018 2018-03-12
E-post 1313

STOCKHOLM Att politiker blir utsatta för hot och trakasserier är något som Moderaterna och Socialdemokraterna ser som ett stort hot. Båda partierna är överens om att en straffskärpning måste komma till och Moderaterna vill införa en helt ny brottsrubricering.

Sveriges två störta politiska partier, Moderaterna och Socialdemokraterna, är överens om att politiker idag blir utsatta för allt för mycket hot och trakasserier. Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé, går nu ut med att Moderaterna vill skärpa lagstiftningen, uppger SVT Nyheter.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S) höll under veckan ett möte med lokalpolitiker för att diskutera problemet med hot mot förtroendevalda. Ett problem som får från de etablerade partierna att lämna politiken.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) ser allvarligt på utvecklingen och vill skärpa straffen för folk som hotar förtroendevalda. Moderaterna instämmer och vill gå så långt som att introducera en ny brottsrubricering.

– Det här är helt oacceptabelt, och vi behöver samla oss politiskt för att uppnå förändringar. Vi vill ha en ny, egen brottsrubricering för att kunna träffa hot och våld mot förtroendevalda. Det har funnits ett antal lagförslag som beretts, som handlat om justering av straffskärpningsgrund, men vi måste sätta ned foten och visa hur allvarligt vi ser på detta, säger Tobé, till SVT Nyheter.

Debatten om extra skydd för politiker har lyfts tidigare av bland annat Alice Bah Kuhnke.

LÄS ÄVEN: Alice Bah Kuhnke: Polisen ska prioritera hot mot politiker, journalister och kulturarbetare

LÄS ÄVEN: Politikerna som la ner Sollefteå BB: ”Det blir inte roligt när det går till personangrepp”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag