S ökar i ny mätning

Bild: Regeringen.se
  • Torsdag 9 dec 2021 2021-12-09
E-post

SVERIGE Socialdemokraterna ökar med statistiskt säkerställda 3,7 procentenheter i SVT/Novus nya väljarbarometer. Samtidigt ligger förra regeringspartnern Miljöpartiet under riksdagsspärren.

S får 29,3 procent i den nya mätningen och ökar med 3,7 procentenheter jämfört med den förra.

S är särskilt populärt bland folk över 65 år. Partiet får hela 43 procent av stödet i den gruppen. På andra plats kommer Sverigedemokraterna med 17,6 procent.

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

I mätningen hamnar MP under riksdagsspärren med 3,7 procent. Det innebär en statistiskt säkerställd minskning på 1,1 procentenheter.

– Tappet var som störst innan Miljöpartiet lämnade regeringen. Vi såg tendenser på att väljarstödet ökade något när man lämnade regeringen, men det är inte statistiskt säkerställt, säger Torbjörn Sjöström.

– Det duger ju inte. Vi ska inte ligga så här lågt. Vi ska uppåt, och vi måste ta varje chans att visa och driva på för klimat- och miljöpolitiken men också för ett medmänskligt samhälle, säger partisekreteraren Katrin Wissing till SVT.

SVT/Novus december

Mätningen gjordes mellan 8 november och 5 december 2021.

S 29,3
M 21,2
SD 19,0
V 10,1
C 7,5
KD 4,7
MP 3,7
L 2,9
Övriga 1,6

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag