S ökar och SD tappar i SVT/Novus: ”Tar tid att få reformer på plats”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Lördag 4 feb 2023 2023-02-04
E-post

Socialdemokraternas segertåg i opinionsmätningarna fortsätter. I den senaste mätningen från SVT/Novus ökar partiet med 2,4 procentenheter och når därmed ett resultat på 37,1 procent, det högsta resultatet sedan januari 2009.

Jämfört med valresultatet har S ökat med nästan 7 procent, och partisekreterare Tobias Baudin menar att S goda resultat beror på att ”regeringen nonchalerar vanligt folk.”

– Jag tror att det framförallt beror på att regeringen nonchalerar vanligt folk och inte minst deras privatekonomi, men jag tror också att man ger ett ganska ostabilt intryck i en orolig tid för vårt land, säger han till SVT.

Den andra stora förändringen i mätningen är att Sverigedemokraterna tappar 1,5 procentenheter och får 16,9 procent. Det är 3,5 procentenheter lägre än partiets valresultat 2022, men också lägre än partiets resultat i valet 2018, då SD fick 17,5 procent.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson tar emellertid nedgången med ro.

– Jag tror att med omvärldsläget har det funnits utmaningar där det tar tid att få reformer på plats. Vi har flera förslag som vi fått ett starkt stöd i väljarkåren för, inte minst när det gäller migrationspolitik, kriminalpolitik och energipolitik, säger han till SVT

–Det är reformer på gång som kommer att komma under mandatperioden. Jag tror att när man ser resultatet av den politik som kommer att genomföras så kommer man också vara väldigt nöjd, fortsätter han.

I övrigt är förändringarna i mätningen små. Värt att notera är att Liberalernas nedgång med 0,8 procentenheter gör att partiet får endast 3 procent, alltså en hel procentenhet under spärren till riksdagen.

SVT/Novus partisympatiundersökning för januari

Undersökningen har genomförts mellan den 2 och den 29 januari 2023 och omfattar 3539 intervjuer. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Moderaterna 19,7 (+0,1)

Liberalerna 3,0 (-0,8)

Centerpartiet 5,0 (-0,4)

Kristdemokraterna 4,3 (+/- 0)

Socialdemokraterna 37,1 (+2,4)

Vänsterpartiet 7,4 (-0,5)

Miljöpartiet 5,0 (+0,7)

Sverigedemokraterna 16,9 (-1,5)

Övriga partier 1,6 (+/-0)

Läs även: Jätteledning för rödgröna när S tokökar i SvD/Sifo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag