S på väg mot nytt katastrofval – sämsta resultatet i historien

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 aug 2018 2018-08-20
E-post 2389

SVERIGE Med bara tre veckor kvar till valet ser det dystert ut för Stefan Löfvens gäng. I Aftonbladet/Inizios nya opinionsmätning får Socialdemokraterna 24,6 procent – betydligt lägre än partiets sämsta valresultat någonsin.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta resultat i Sveriges demokratiska historia 2010, då partiet fick 30,7 procent av rösterna i valet. I Aftonbladet/Inizios senaste mätning får partiet 24,6 procent, och förändringen från den näst senaste mätningen är liten.

Om trenden håller i sig kommer Stefan Löfvens parti därmed att göra ett katastrofval om tre veckor. ”Det syns inga tendenser till att det skulle lyfta”, kommenterar Aftonbladets Lena Mellin, som dock inte har gett upp hoppet om en ny mandatperiod med Löfven som statsminister.

”Just nu är visserligen Alliansen marginellt, 0,7 procentenheter, större än de tre rödgröna partierna. Men på valdagen kan det vara tvärtom och då skulle Stefan Löfven kunna regera vidare om han vill det”, skriver Mellin.

SD dubbleras inte igen

Om det var riksdagsval idag hade Moderaterna enligt mätningen kommit på andra plats med 20,9 procent, följt av Sverigedemokraterna med 18,8 procent. SD har dubblerat sitt stöd i varje riksdagsval sedan 2006, men ”så kommer det inte att bli den här gången”, enligt Lena Mellin.

”Däremot kommer SD att göra ett bra val och öka med minst fem procentenheter”, förutspår Aftonbladets politiska kommentator.

Alla riksdagspartier tar sig över fyraprocentsspärren i den senaste mätningen. Övriga partier får tillsammans 3,4 procent av folkets stöd.

PLUS: Sentio augustispecial: Här är partiet som får en kalldusch

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag