S-politiker avgår efter sexist- och rasistanklagelser

Marie Dahlin (S) som här syns på ett torgmöte för Alternativ för Sverige, enligt Youtubeanvändaren Exaa akt. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 28 Nov 2018 2018-11-28
E-post 499

VÄNERSBORG Marie Dahlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, lämnar nu sin post sedan hon anklagats för att ha uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt. Det rapporterar P4 Väst.

Kommunalrådskollegan Gunnar Lidell (M) är en av de som har larmat om att Marie Dahlin ska ha uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt. Enligt honom har hon bland annat sagt så här om kvinnor som oroar sig för att bli överfallna i tunnlar:

”Det här med de som säger sig vara rädda för överfall och våldtäkt. Kan det inte lika gärna vara omvänt, det vill säga önsketänkande för att de inte fått sig något på länge?”

Lidell säger att Dahlin också har kommit med en rasistisk kommentar om en mörkhyad praktikant.

– När hon frågade efter praktikanten använde hon n-ordet, säger Lidell till P4 Väst.

Flera politiker ska ha försökt få henne att sluta uttrycka sig på det här sättet. Nu väljer hon att avgå.

– Vi hade ett styrelsemöte igår och Marie Dahlin bad om att få lämna sitt uppdrag och styrelsen accepterar hennes beslut, säger Gunilla Nilsson, ordförande för Socialdemokraterna i kommunen, till P4 Väst.

Centerpartisten Bo Carlsson tar över ordförandeposten i kommunstyrelsen fram till att ett nytt styre börjar gälla vid årsskiftet. Han känner inte igen sig i anklagelserna mot Dahlin och kallar det ”helt befängt” att hon skulle ha uttryckt sig nedvärderande om invandrare. Enligt honom har Dahlin drivit ”stenhårt” att kommunen ska ta emot folk från andra länder.

Läs även: Faktakoll: Påståendet i Uppdrag Granskning att vi behöver raketbyggare är falskt

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag