S-politiker: ”Busstreck” att skjuta raketer på människor

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 jan 2019 2019-01-03
E-post 3616

LYSEKIL Flera kommuner i landet har drabbats av fyrverkeriattacker runt nyår. I Lysekil kastade ungdomar raketer och smällare mot folk – något som kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) kallar ”busstreck”.

Det blev en stökig tisdagskväll i bohuslänska Lysekil, rapporterar P4 Väst. I området Badhusberget gick ett gäng på fyra till sex ungdomar i 14-årsåldern runt och kastade smällare och raketer på förbipasserande. Gänget ska även ha kastat in fyrverkerier i brevinkast och portuppgångar.

Enligt P4 Väst jobbar kommunen förebyggande mot liknande händelser och ”ser ingen anledning till oro”. Jan-Olof Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Lysekil, ger sin syn på saken.

– Det är busstreck. Man tycker det är spännande och kul med fyrverkerier och annat, och skjuter tätt i bostadsområden och till och med på folk, har jag hört talas om. Det är busstreck, man förstår inte själv konsekvenserna av det man sysslar med.

P4:s reporter låter Jan-Olof Johansson beskriva läget i området Badhusberget.

– Det är ett område som egentligen är i bra skick, det är fin standard och bra boendemiljö. Det har hamnat många människor där som har en lång väg till arbetsmarknaden. Det är nyanlända som ska komma in i arbetslivet och det är stora insatser på olika sätt som behöver göras.

En lokal poliskälla bekräftar situationen i området för Nyheter Idag.

– Det är stans bästa läge med havsutsikt – och samtidigt laglöst. Polisen får alltid larm dit och möts med stenkastning med mera.

Läs också: Van der Heeg: Därför surfar vi lesbisk porr

Dan Carlsson, kommunpolis i Lysekil, menar att lösningen på problemen ligger i att föräldrarna måste ta mer ansvar för sina barn.

– Att få ut föräldrar på gator och torg så att ingen är anonym som ställer till med problem ute, utan de ska se att de är sedda, identifierade. Så förhoppningsvis kan vi förebygga på det sättet.

Läs även: Här attackeras Resecentrum i Strängnäs med fyrverkerier

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag