S-politiker larmar om utrensningar och hot i Botkyrka

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Fredag 16 jun 2023 2023-06-16
E-post

Den ABF-vänliga S-fraktion som tagit makten i Botkyrka under kuppartade former ägnar sig åt utrensningar och förtäckta hot mot sina motståndare, hävdar flera S-politiker från Botkyrka i ett brev till Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka inleddes i februari 2022 då den S-styrda kommunen stängde ABF:s fritidsgårdar efter att en extern rapport visat att gängkriminella vistats i lokalerna, att vapen och skyddsvästar förekommit och att narkotika sålts.

I januari i år röstade en ABF-vänlig fraktion bort kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) som svar på stängningarna. Enligt uppgift till Aftonbladets Oisin Cantwell  ska gängkriminellt kopplade personer varit närvarande på mötet då Östlin röstades bort av nyligen värvade S-medlemmar.

I mars röstades Emanuel Ksiazkiewicz (S) fram som ny S-ledare i kommunen på Socialdemokraternas årsmöte i Botkyrka, och Ebba Östlin tvingades lämna alla poster.

Läs även: S tvingar bort kommundirektör i Botkyrka

I april köpte det nya, ABF-vänliga styret ut kommundirektör Leif Eriksson. Enligt uppgift till Aftonbladet tvingas Eriksson bort för att han ville gå till botten med ABF-kuppen och därför inte passar med det nya styret.

Nu avslöjar Aftonbladets Oisin Cantwell att 10 av Socialdemokraternas ledamöter i Botkyrka kommunfullmäktige har skrivit ett brev till partisekreterare Tobias Baudin, där de larmar om att politiker som försvarat beslutet att stänga fritidsgårdarna rensas ut och ersätts med politiker lojala med ABF-fraktionen.

Brevskrivarna hävdar också att det förekommit påtryckningar och ”förtäckta hot” mot personer kritiska till ABF-fraktionen.

”Utvecklingen har lett till att stora delar av partiet inte känner sig trygga att delta vid möten eller andra evenemang. En farlig tystnadskultur fortsätter att växa fram med en utbredd rädsla för repressalier. Många överväger nu att lämna partiet” skriver politikerna i brevet.

Läs även: Aftonbladet-krönikör avslöjade Botkyrkakuppen – kritiserar sin egen tidning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag