S-profil slåss för rätten till bön på arbetstid i Bromölla

Bildmontage Foto: Pimvantend
  • Torsdag 4 jul 2019 2019-07-04
E-post 4761

BROMÖLLA I början av juni infördes förbud för bön på arbetstid inom SD-styrda Bromölla kommun med hänvisning till att det inte ska störa arbetet. Ett förbud som anmäldes till Justieombudsmannen men som också har överklagats till förvaltningsrätten. Nu kan Nyheter Idag avslöja att det är en tidigare aktiv förtroendvald socialdemokrat som ligger bakom överklagandet. UPPDATERAD.

Överklagandet till förvaltningsrätten inkom den 28 juni och är kortfattad:

”Beslutet är olagligt och strider mot lagen om religionsfrihet och möjligheten att utöva sin tro på arbetstid. Beslutet strider också mot diskrimineringslagen.”

Förvaltningsrätten har begärt in komplettering om när det justerade protokollet från mötet sattes upp och togs ner för att vara säkra på att överklagandet gjorts i tid.

Den som gjort överklagandet är en veteran inom Socialdemokraterna i Bromölla och har tidigare haft tunga uppdrag i den tidigare S-styrda kommunen. Han har även varit ordförande för den lokala S-föreningen. Idag har han inte något förtroendeuppdrag i kommunen.

– Det här överklagandet har jag gjort helt på eget initiativ och det är inget som jag har förankrat eller diskuterat med andra i partiet, säger han till Nyheter Idag.

– Förbudet strider mot religionsfriheten och diskrimineringslagen, säger han.

Bromölla, där Sverigedemokraterna styr i minoritet, förbjöd i början av juni bönestund på arbetstid inom kommunens verksamheter. Ett beslut som slutgiltigt efter många turer fattades i kommunstyrelsen med siffrorna åtta mot sju.

Kommunens hållning som arbetsgivare ska ”baseras på ett bejakande av mångfald och pluralism” men man tar också hänsyn till dem som vill ”slippa religiösa manifestationer”.

Läs även: SD nedröstade – böneutrop fick ja i Karlskrona

Förbudet gäller alla religioner. Det hela handlar enligt kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) om att bönestunder inte ska få störa arbetet.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be. Att det inte ska hindra arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) till Kristianstadsbladet.

Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande Foto: Privat

Förbudet gäller tills förvaltningsrätten fattat beslut i ärendet.

Nyheter Idag söker Kjell Olofsson för en kommentar.

Eric Berntsson säger till Nyheter Idag att han kommer prata med kommunjuristen för att se hur man ska bemöta överklagandet. Bromölla kommun ska även svara på en JO-anmälan.

– Det är beklagligt att man väljer att överklaga det när vi har haft en majoritet i både kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och arbetsutskott.

Det här böneförbudet på arbetstid, vad är det som gäller egentligen?

– Obetald rast har vi inga synpunkter på. Det är under betald arbetstid som detta gäller, säger Eric Berntsson.

– Tänk så här: Är du på en avdelning där du till exempel har ansvar för äldre ska du inte kunna lämpa över ansvar på någon annan medan du går iväg och ber. Det är som att gå iväg och röka, det får man inte heller göra.

Det finns en stor chans/risk att ett böneförbud på betald arbetstid kommer att dyka upp i fler kommuner.

– Det är flera andra kommuner som hört av sig om underlaget och varit intresserade av det, avslöjar Eric Berntsson.

Vad säger folk då?

– Den bilden jag fått när jag rört mig ute på byn är att man tycker att det är bra att vi tydliggjort att arbete på kommunen går först. Sedan är det många som hört av sig via mejl till mig och varit upprörda och klagat.

Är det folk i Bromölla som mejlat eller är det folk utifrån?

– Det är nästan bara folk utifrån som mejlat och som är arga på oss.

Hur viktigt är det för er vad folk utifrån tycker?

– Det rycker man nog mest på axeln åt.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag