S-profilen Eliasson i blåsväder: ”Årets Marie Antoinette”

Foto: Wikipedia/Flickr
  • Söndag 16 dec 2018 2018-12-16
E-post

STOCKHOLM Sveriges förre utrikesminister  – numera pensionären – Jan Eliasson (S) sågas på sociala medier efter att ha raljerat på Twitter över att han inte behöver skattesänkningar. Kritiken riktar in sig på att även om han inte behöver skattesänkningar finns andra pensionärer som kommer märka skillnad.

Bakgrunden är KD-M-budgeten som vann i riksdagen i veckan. Den innehåller skattesänkningar för pensionärer och sänkt skatt för de som arbetar. Samtidigt har det gjorts besparingar på kultur- miljö- och invandringsområdet.

Något som socialdemokraten Jan Eliasson inte gillar. På Twitter delar Eliasson en bild på sin hund från sin bostad och reflekterar om budgeten ur hundens perspektiv.

 

Ann Heberlein utnämner på Facebook Jan Eliasson till ”Årets Marie Antoinette”. En referens till det citat som tillskrivs den franska drottningen om de fattiga fransmän som inte hade råd med bröd: ”Låt dem äta bakelser!”

 

Eliasson hånas för brist på verklighetsförankring. Bland annat av Fredrik Sander.

 

Henrik Gustafsson (SD) skickar en passning om genus i sitt svar till Eliasson.

 

Fler gör kopplingen till Marie Antoinette:

 

Jan Eliasson pudlar (!) något senare:

 

Jan Eliasson har förutom uppdraget som utrikesminister även varit vice generalsekreterare för FN och ordförande i FN:s generalförsamling. När Margot Wallström fick anställning inom FN så var det skattefritt och med flera fria förmåner. Det är oklart om Eliasson skattat för sin lön under sin tid inom FN.

Han fick kritik för att han hemlighöll sin privatekonomi under sin tid i FN trots att dåvarande generalsekreteraren Ban-Ki Moon förordade offentliggörande.

Eliasson har tillsammans med skandalomsusade S-kollegan Mona Sahlin tidigare varit i blåsväder efter att båda varit med som styrelseordföranden och gjort slut på kassan i Anna Lindhs minnesfond.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag