S-topp vill blanda befolkningen – kräver att invandrare blir svenskar ”i hjärtat”

Bild: Socialdemokraterna/CC BY-SA 4.0/FT Bild
  • Fredag 22 mar 2024 2024-03-22
E-post

Invandrare måste försöka bli svenskar ”i hjärtat” säger Lawen Redar (S) i en intervju med Dagens Nyheter. Redar leder en socialdemokratisk arbetsgrupp som ska presentera förslag på hur svenskar och invandrare kan blandas upp bättre.

– Samhället kommer att behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett, säger hon till DN.

I likhet med Moderaterna, Kristdemokraterna och i viss mån Liberalerna håller Socialdemokraterna på att svänga i migrationsfrågan. I november förra året presenterade partiet en intern rapport i frågan, där Socialdemokraternas tidigare politik totalsågades.

I rapporten konstateras att den bristande migrations- och integrationspolitiken lett till  en rad olika problem som hotar gemenskapen i samhället, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering.

Ansvarig för rapporten var partiets tidigare kulturpolitiska talesperson Lawen Redar. Numera leder Redar Socialdemokraternas arbetsgrupp ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk”, som ska ta fram förslag för att bryta segregationen.

– Den största samhällsförändringen under 2000-talet i Sverige är den förändrade demografin på grund av invandringen. Vi har gått från att vara ett av västvärldens mest homogena länder till ett av de mest mångfaldspräglade länderna, sade Redar till Aftonbladet när rapporten presenterades.

I maj ska arbetsgruppen presentera skarpa förslag för att förbättra integrationen mellan svenskar och invandrare, och när Lawen Redar intervjuas av Dagens Nyheter upprepar hon kritiken mot den tidigare migrationspolitiken.

– Det är skillnad på en arbetskraftsinvandrare från Norge – med resurser, kapital, utbildningsbagage och närhet till det svenska språket – och de som kommit från krigshärdar i länder där framför allt kvinnor inte ens har fått grundläggande utbildning, säger Redar till tidningen.

Men Redars rapport får kritik internt inom socialdemokratin, där många menar att partiet i allt för hög grad har tagit efter Sverigedemokraterna.

Lisa Pelling är chef för den fackföreningsfinansierade tankesmedjan Arena Idé och anser att rapporten ”förstärker Sverigedemokraternas narrativ om att invandringen är roten till allt ont”.

– Den utmålar migrationen och den förändrade demografin som vår tids största problem och jag tycker rent ut sagt att det är fel, säger hon, och påpekar att Sverige haft en stark ekonomiska utveckling under 2000-talet, en period då invandringen var rekordhög.

– Sedan har den ekonomiska utvecklingen varit väldigt ojämnt fördelad – men det är inte invandrarnas fel, säger Lisa Pelling.

Amani Loubani (S) är kommunalråd i Malmö med ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter och saknar en dimension i rapporten:

– Jag hade velat se något om strukturell rasism och diskriminering. Hur kan det inte finnas med, när vi talar om ett parallellsamhälle? Då hade vi skilt oss väldigt från Sverigedemokraterna, säger Loubani, som är orolig över att politiker ”talar till människor på ett sätt som får dem att känna sig som ett problem”.

Redar själv säger att hon inspireras av den franska filosofen Pascal Bruckners texter om franska förortsbor med invandrarbakgrund som vänt sig mot det franska samhället.

– De är fransmän på pappret, men inte i hjärtat. Hans generations uppgift, menar Bruckner, är att övertyga dessa unga män om att också bli fransmän i hjärtat, säger Redar till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter: Gör det något om många av medborgarna i Sverige inte känner sig som svenskar?

– Det är därför jag använder mig av Bruckner. För mig räcker det inte att du bara är svensk på papperet. Du ska också vara det i hjärtat.

DN: Vems ansvar är det att få folk att känna sig som svenskar i hjärtat?

– Främst är det ju politiken. Vi måste öka jämlikheten och rättvisan i det här landet. Men man måste också sträva som individ.

DN: Man måste sträva efter att bli svensk?

– Ja. Barnen behöver det. Det är inte alla i det här samhället som delar svenska värderingar och referensramar eller tycker att den här resan är viktig. Men när man talar om barnens framtid, då öppnas det möjligheter.

Men det är inte bara invandrarna som kommer drabbas av socialdemokratiska krav när befolkningen ska blandas.

– Samhället kommer att behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort, i en skala vi tidigare inte sett, säger Redar till DN.

Läs även: S-rapport sågar egna invandringspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag