Så backar SVT efter skandalintervjun om Normans bok och Nyheter Idag

  • Lördag 22 jun 2019 2019-06-22
E-post 3974

STOCKHOLM I en rättelse som sändes i SVT i torsdags medges att Erik Fichtelius gick för långt när han sågade Kajsa Normans bok som tar upp sexövergreppen i Kungsträdgården mot unga flickor. SVT backar även från påståendet att Nyheter Idag är en ”högerextrem främlingsfientlig propagandasajt”.

Tidigare har Nyheter Idag berättat om ett samtal i SVT-programmet ”Politik i bokhyllan” där Erik Fichtelius intervjuar författaren Kajsa Norman som är aktuell med boken ”En alldeles svensk historia”. I den intervjun ifrågasätter Erik Fichtelius om sexövergreppen mot unga flickor i Kungsträdgården 2015 har ägt rum.

– Hur väl belagt menar du att de här övergreppen var? frågar Fichtelius innan han tillägger att ”i mina ögon blir det som du anför som berättelse oerhört tunt”.

Fichtelius argumenterade, felaktigt, att ingen dömdes för sexbrott under ungdomsfestivalen ”We Are Sthlm” varför han menar att Kajsa Norman inte har på fötterna i sin bok. Vidare menade han att uppgifter om att gärningsmännen förträdelsevis invandrat till Sverige är svag och att inga hållbara belägg för detta finns.

Ifrågasatte både sexövergrepp, gärningsmännen och källan Nyheter Idag

Emellertid är det välbelagt att omfattande sexövergrepp ägde rum, inte minst genom polisens interna rapporter.

”Dessa är så kallade flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, står att läsa i en polisrapport som bland annat DN tagit del av.

Norman tar sin utgångspunkt i att Nyheter Idag avslöjade hur Dagens Nyheter till en början kände till sexövergreppen, men valde att inte rapportera om händelsen. Det var först fem månader senare, efter att liknande scener utspelats i den tyska staden Köln, som DN åter kontaktade de uppgiftslämnare som först hört av sig till tidningen.

De uppgifter som Nyheter Idag presenterade undersöker Norman grundligt i sin bok. Men även detta menar Fichtelius är fel, detta eftersom avsändaren Chang Frick och Nyheter Idag, enligt honom, är tvivelaktig.

– En sajt som av väldigt många beskrivs som en högerextrem, främlingsfientlig propagandasajt, påstod Fichtelius.

SVT avpublicerade intervjun och sände en ”rättelse”

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat Fichtelius intervju med Norman har kritiken mot SVT varit stor i sociala medier. Advokaten och den borgerliga debattören Carl Lindstrand menar i en Facebookstatus att det är ”tydligt att Fichtelius, och därmed SVT, brister i objektivitet och saklighet”.

”Vill man lyfta fram att någon ’beskrivs utav väldigt många’ som högerextrem eller främlingsfientlig måste man även lyfta fram det som talar mot denna beskrivning när sådant, som i det aktuella fallet, finns”, fortsätter han.

Den kontroversiella intervjun har efter kritikstormen avpublicerats från SVT:s playkanal. Vidare har SVT även sänt ett tillrättaläggande i torsdags.

– I intervjun förekom sakfel om att övergreppen inte skulle ha blivit en rättsak och Sveriges Television vill förtydliga att en anmälan ledde till rättegång och fällande dom. SVT vill även nyansera beskrivningen av en sajt som omnämns. Nyheter Idag är en invandringskritisk nättidning som står Sverigedemokraterna nära.

Nyheter Idag drivs av aktiebolaget Publicism NITEK AB som ägs av Chang Frick och Ilan Sade, partiledare i det borgerliga partiet Medborgerlig samling. Ägarna och medarbetarna på Nyheter Idag definierar sajten som oberoende borgerlig.

Stöd Nyheter Idag En alldeles svensk historia

Hej.

Det är många som likt du läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av de som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

FAKTA: En alldeles svensk historia

Boken "En alldeles svensk historia" är författad av Kajsa Norman och ges ut av förlaget Mondial. I boken genomlyser Norman vad som hände under ungdomsfestivalen "We Are Sthlm" 2015 samt medierapporteringen runt detta.
En av huvudpersonerna i boken är Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.

Boken kan beställas online hos Adlibris.

Nedan kan du se delar av intervjun som SVT avpublicerade från sin sajt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag