Så duckar Fridolins pressekretare frågor om invandringens kostnader

Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 9 feb 2018 2018-02-09
E-post 1603

SVERIGE Moderaterna vill nu redovisa kostnaderna för invandringen till Sverige tydligare. Gustav Fridolin kritiserar utspelet – eller gör han? Döm själv efter att ha läst Nyheter Idags intervju med utbildningsministerns pressekreterare.

På torsdagen kom nyheten att Moderaterna vill redovisa kostnaderna för invandringen till Sverige tydligare. Partiet menar att invandringen inte är lönsam, rapporterar bland annat Svenska Dagbladet.

– Det finns inget annat politikområde där vi låter kostnaderna bli som de blir, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

Hon tycker att regeringen bör redovisa kostnaderna utan att skönmåla bilden av hur invandringen påverkar Sverige. Moderaterna beräknar att invandringen under 2018 kommer att kosta skattebetalarna 40 miljarder kronor netto.

Vill ha en öppen diskussion

– De senare åren har forskarna fördjupat forskningen kring invandringens kostnad och intäkter. Då visar det sig att under ganska lång tid är det höga nettokostnader för invandring. Det behöver man också redovisa och ha en öppen diskussion om, säger Elisabeth Svantesson.

På fredagsmorgonen kom något som liknar ett svar från utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på dennes Facebook-sida. I ett inlägg visar han en bild på en rubrik om Moderaternas nya utspel, och själv skriver han bland annat så här:

”När någon säger att det är dags att räkna på lönsamheten i en person som flyr krig med barnet i sin hand, kan du vara säker på att den snart tycker det är dags att räkna på hur lönsam du är.

Eller barnen i förskolan, mamma på äldreboendet och patienterna i sjukhussängarna.”

Nyheter Idag hörde av sig till Fridolins pressekreterare Emma Stark för att ta reda på vad ministern egentligen menar med sitt inlägg.

Tycker Fridolin att man ska eller inte ska redovisa invandringens kostnader?

– Ja… Jag tycker att han sade det i inlägget.

Han skrev någonting om att man inte ska räkna på lönsamheten i en person som flyr krig. Det var det jag tog som andemeningen. Men du menar att han sade något annat?

– Nej men jag kan konstatera att han skriver det han skriver i inlägget och att han också skriver att det är inte sant att det inte finns någon koll på kostnaderna för flyktingmottagandet. Så jag tycker att han förklarar väldigt väl i inlägget vad han menar. Jag har inget att tillägga i övrigt.

Så han tycker, liksom Moderaterna, att man ska redovisa invandringens kostnader?

– Det sade jag inte, men jag tycker att han förklarar i inlägget vad han vill säga. Jag har inget att tillägga utöver det han skriver i inlägget.

Jag förstår vad du menar. Jag menar bara att för mig var det otydligt om han höll med Moderaterna eller inte i att man ska redovisa kostnaderna tydligt.

– Ja okej, men jag tycker så här – han har skrivit ett inlägg där han har lagt fram sin poäng och jag har inget att tillägga utöver det han skriver i inlägget. Det är mitt svar.

En annan fråga – tycker Fridolin att asylinvandringen till Sverige är lönsam eller inte?

– Så här, jag kommer svara på samma sätt, så det blir lite tråkigt, men Gustav har skrivit inlägget och han har förklarat vad han menar, han har förklarat sin poäng. Och jag har inget mer att tillägga än det som står i inlägget just nu.

Elisabeth Svantesson var inne på att det inte har varit lönsamt som det har sett ut, men har han någon klar linje i den frågan?

– Gustav Fridolin har skrivit det här inlägget där han förklarar vad han menar och jag kommer att hänvisa till det, så, tyvärr.

Se hela Fridolins inlägg här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag