Så försvarar SVT kontroversiella presentationen av Sjunnesson som ”journalist”

SVT möter kritik för det kontroversiella beslutet att bjuda in Sjunnesson. Foto: svtplay.se
  • Fredag 27 jan 2017 2017-01-27
E-post 402

GÖTEBORG Trots att Jan Sjunnesson ägnar sig åt att skapa falska nyheter presenteras han i SVT Opinion som en ”journalist”. När Nyheter Idag konfronterar SVT försvarar de sitt beslut.  – Vi kan ha olika uppfattningar om vad en person som är journalist gör, säger den exekutiva producenten Katarina Sahlin till Nyheter Idag.

Den fjärde november 2015 kunde Nyheter Idag berätta hur Jan Sjunneson, medarbetare på den ökända sajten Avpixlat, ägnat sig åt att författa och sprida falska nyheter. Den gången påstod Sjunnesson att det fanns en vapengömma på ett asylboende i Jämtland, en story som visade sig vara fejk och påhitt. Trots kritiska frågor vägrade Sjunnesson att rätta sin artikel, han valde istället att stå fast vid de falska uppgifterna. Det är ett exempel på ”journalistik” som den ökända sajten Avpixlat ägnat sig åt.

Under torsdagen var Sjunnesson inbjuden till SVT Opinion för att diskutera vad alternativ media är. När Nyheter Idag ringer till SVT försvarar Katarina Sahlin, exekutiv producent för SVT Opinion, det kontroversiella beslutet att bjuda in Jan Sjunnesson som representant för alternativ media och inte minst beslutet att titulera Sjunnesson som ”journalist”.

– Det är den information jag har fått att han är journalist, ja.

Men vad har ni för belägg för det?

– Jag har fått den informationen från redaktionen att han är journalist och att han jobbar som journalist och att han också föreläser, som jag förstått det hela, som journalist.

– Men om du vill veta exakt hans CV så är det bättre att höra av sig till någon annan för det kan inte jag svara på.

Trots att Nyheter Idag informerar SVT-producenten om Jan Sjunnessons påhittade historier om vapengömmor står hon fast vid att han bör benämnas som journalist.

– Eftersom den informationen som jag har fått är att han är journalist, vad tycker du då att jag ska kalla honom? Vi kan ha olika uppfattningar om vad en person som är journalist gör.

Ja, men om jag kallar mig för hjärnkirurg skulle ju inte du kalla mig för hjärnkirurg? Det finns väl ändå en objektiv verklighet beträffande vad man kallar för journalistik?

– Absolut och min information jag fått är att han är journalist.

Och den kommer från SVT då?

– Jag känner att din ton är ju liksom helt av banan. Du har en anklagande ton mot mig. Jag jobbar på Sveriges Television och vi ska göra ett debattprogram ikväll där vi ska diskutera om media har ett problem.

– Då kanske det kan vara relevant att ha med en part som menar att vi ljuger och som också är en väldigt stark part på sociala medier. Jag tror på att ta debatten med den typen av grupper, ja.

Varför väljer man just Jan Sjunnesson som representant för alternativ media?

– Han är där för att han representerar en sajt som Avpixlat där man publicerar främlingsfientligt material. De är inte noga med fakta och det är den typen av medier som tar sig mycket luft nu. Nu så är det en ganska stor diskussion kring medias trovärdighet överlag.

Och då har ni gjort avvägningar att det är intressant att intervjua en person som för sig med lögner?

– Poängen här är ju att plocka fram dem som menar att vi ljuger. Det handlar inte om alternativ media. Det är inte det som är fokuset, utan det handlar om att vi, alltså vanlig media och journalister som jobbar med opartisk journalistik, försöker att jobba journalistiskt och berätta sanningen.

Lyssna på hela samtalet nedan

 

Det kanske är svårt att ha koll på allt Jan Sjunnesson gjort?

– Ja, det har inte jag vet du! Jag jobbar som projektledare så då får du fråga den researchern som har liksom rekat in det, men jag har fått informationen om att han är journalist.

– De är säkert inte sanningsenliga och det är därför vi för den här diskussionen. Nu är det liksom väldigt mycket lögner som florerar som någon slags sanningar, det är det vi bland annat tänkt diskutera ikväll.

Trots att SVT opinions exekutiva producent hävdar att de inte ska beröra frågan vad alternativ media innebär, presenteras torsdagens program med frågeställningen ”Hur är förtroendet för svenska journalister? Vad innebär alternativ media?”

– Hade vi haft vinkeln att alternativ media, vad är det, då hade vi naturligtvis kanske bjudit in andra parter liksom.

En rad Twitteranvändare har reagerat mot att SVT väljer att låta Sjunnesson representera alternativ media när det finns mer seriösa alternativ att bjuda in till debatt.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag