Så fungerar superplanet som ska släcka rekordbranden

Bombardier CL 415 Foto: Wikipedia
  • Tisdag 5 aug 2014 2014-08-05
E-post 0

VÄSTMANLAND Nu har de franska specialplanen landat i Västerås för att bistå vid arbetet med att släcka den pågående rekordbranden. Flygplanen är betydligt mer effektiva än helikoptrar. – En av de mest kraftfulla luftburna brandbekämpningsmaskiner som någonsin byggts, berättar Discovery i en youtubevideo.

Flygplanet skall enligt uppgifter vara av modell Bombardier CL-415 och vara specialbyggt för att släcka skogsbränder. På bara 12 sekunder flyger planet på vattenytan och med hydrauliska luckor fyller den vattentankar på över 6000 liter. Det är ungefär sex gånger mer än vad en normal helikopter kan bära med sig vid brandbekämpning.

Kan blanda kemikalier i vattnet

Planet har mindre tankar med kemikalier som kan blandas ihop med vattnet, enligt den dokumentation Nyheter Idag tagit del av. På så sätt blir släckningsarbetet mer effektivt än att bara dumpa vatten som det är.

– När det kemikaliepreparerade vattnet når ut i luften förvandlas det till skum, förklarar Discovery i en youtubevideo.

Förutom kemikalietankarna är planet specialbyggt för att klara att lyfta med kort startsträcka, flyga i låg hastighet samt bära tung last. Planet har dubbla motorer av turboprop-modell om vardera 2380 hästkrafter. Planets toppfart är 359 km/h vilket är ganska sakta för ett flygplan, men det är också de egenskaperna som krävs för att släcka bränder. Ett långsamt plan har lättare för att träffa rätt när man bombar med vatten och planet ska enligt uppgift klara att flyga med hastigheter under 150 km/h.

Nedan ser du Discoverys video där de visar hur Bombardier CL-415 fungerar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag