Så hånas bensinupproret i sociala medier

Foto: Egor Putilov / Samhällsnytt samt faksimil Twitter
  • Lördag 18 maj 2019 2019-05-18
E-post 286

Ett debilt uppror, menar Daniel som beskriver sig som ”PK-tomte och godhetsapostel”. En annan tycker att upproret borde fokusera på att kritisera ”marknaden” istället för skatterna. Elin, som presenterar sig som vegan och verkar gilla flygförbud, vill skaffa nya vänner efter att hon upptäckt att 30 av hennes FB-vänner är med i Bensinupproret.

Under lördagen samlades flera missnöjda bilister på flera orter i Sverige för att protestera mot rekordpriserna på bensin och diesel. Flera medier har tidigare berättat att Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” växer så det knakar och under lördagen närmar sig medlemsantalet 600 000 personer.

Men trots det stora engagemanget för sänkta bränslepriser är det inte alla som stödjer initiativet. I sociala medier hånas och kritiserar nu kraven om sänkta bensinpriser. En av dem som raljerar är twittraren Daniel som kallar protesterna ”det mest debila uppror jag nånsin hört talas om”.

”Inte nog med att det är sjukt otajmat med tanke på att det folk just nu bryr sig mest om är miljön”, skriver han och påstår sedan att bensinpriset beror på andra saker än höga bränsleskatter.

En annan är Birgitta Nilsson som presenterar sig som ”mångfaldsfantast, feminist, jurist” och ”vegan”. Hon tycker att kritiken borde riktas mot ”marknaden” istället för skatterna.

Elin Olsson skriver på sin Twitterbiografi att ”grönt är skönt”. Vidare presenterar hon sig som vegetarian och verkar även gilla flygförbud. Hon har upptäckt att ett 30-tal av hennes bekanta är med i Bensinupproret 2.0. ”Dags att skaffa nya vänner”, skriver hon.

Sam Stenberg är lite mer rakt på sak. ”Bensinskatten måste chockhöjas för att vi skall klara av att bekämpa klimatkrisen”, skriver han.

Men det finns även andra röster som är mer tveksamma till att håna människorna bakom bensinupproret. Karim Jebari påpekar på Twitter att det finns människor som är helt beroende av bilden för att överleva, inte minst efter att servicen i flera delar av Sverige skurits ner. ”Att alienera en tredjedel av befolkningen är inte ett bra sätt att bygga en politisk koalition”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag