Så ljög S-tidningen om ”anonym” flyktingvänlig lapp på Konsum – Egna journalisten skrev den

En av cheferna på VF visste om att lappen var skriven av tidningens egen journalist, det framgår av Facebook. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil vf.se samt Facebook.com
  • Söndag 3 apr 2016 2016-04-03
E-post 2698

VÄRMLAND Nu kan Nyheter Idag avslöja att den av Socialdemokraterna ägda tidningen Värmlands Folkblad lurade läsarna med en nyhetsartikel om att en flyktingkritisk lapp på Konsum mötte protester genom en handskriven lapp som var flyktingvänlig. I själva verket är det en journalisten Stina Samuelsson på Värmlands Folkblad som skrev den flyktingvänliga lappen.

Läs också: Värmlands Folkblad svarar Nyheter Idag: ”Nej det är inte en riggad nyhet”

En bild på en lapp, eller rättare sagt två lappar, på Konsum i stadsdelen Herrhagen i Karlstad har fått viral spridning. På den ena lappen, som är undertecknad med ”Herrhagens familjenätverk”, uttrycks oro över att ensamkommande ungdomar ska flytta in på ett äldreboende som ligger vägg i vägg med en förskola.

Den kritiska lappen uppmanar boende på Herrhagen att kontakta kommunen för att kräva att beslutet om de ensamkommande ungdomarnas placering ska omprövas.

Men bredvid lappen, som är kritisk mot placeringen av de ensamkommande ungdomarna, har någon satt upp en annan lapp. Den lappen är handskriven och utgör en protest mot den förra lappen.

”Eller, så tar vi tillfället i akt att visa vår Värmländska gästfrihet & vara tacksamma över att barnen på förskolan gissningsvis aldrig kommer tvingas fly från familjer & hem. Fatta vilken tur att dessa barn & ungdomar tagit sig hela vägen till Sverige – ett land i fred – & Värmland – det vänligaste landskapet – i stället för att dödas av bomber eller drunkna i medelhavet. Äntligen kan de andas ut. Välkomna!”, står det att läsa på den lappen.

I sociala medier har bilden med de bägge lapparna delats av artisten Malena Ernman, men även på Facebook av den antirasistiska bloggen ”Inte rasist men…”. På så sätt har den fått mycket stor spridning i Sverige.

Flyktingvänliga lappen var riggad av en journalist på Värmlands Folkblad

Flera medier har uppmärksammat de bägge lapparna på Konsum och Värmlands Folkblad, som ägs av Socialdemokraterna, skriver på flera ställen att en ”Herrhagsbo” ligger bakom den flyktingvänliga handskrivna lappen. Men i själva verket är det Stina Samuelsson, en av tidningens egna journalister som satt upp det flyktingvänliga budskapet och fotograferat lapparna på Konsum, något som Värmlands Folkblad inte nämner någonstans i sin artikel.

På sin Facebooksida publicerar Samuelsson bilden på de bägge lapparna och hon får beröm i kommentarsfältet för sitt initiativ. Där framgår det även att det är Stina som gjort lappen, men även att en av nattcheferna på Värmlands Folkblad visste om detta.

”Utmärkt initiativ med din lapp, Stina”, skriver Jonas Brefält som är nattchef på Värmlands Folkblad.

Det anses vara en yrkesetisk regel att inte själv skapa nyheter när man arbetar som journalist, speciellt inte om man döljer att det förhåller sig så. Så sent som i januari publicerades Stina Samuelsson på Värmlands Folkblad där hon skriver en opinionstext med titel ”Hittar du en regel – bryt den”.

Samuelsson har inte bara skrivit opinionstexter utan även nyhetstexter och enligt egen utsago på Värmlands Folkblad har hon själv tidigare arbetat som nattchef.

”Vet inte hur de har resonerat”

Nyheter Idag har försökt nå Stina Samuelsson över telefon under söndagskvällen utan resultat. När vi ringer till nattchefen Jonas Brefält, som kommenterat Stina Samuelssons lapp på Facebook, frågar vi först om han har ett telefonnummer till Samuelsson där hon går att nå.

– Tyvärr inte, jag är ledig. Jag jobbar inte idag och jag har inte det i mobilen här. Har du provat att ringa till VF, tipsar Brefält.

Jag tänkte höra med dig, den lappen som hon satte upp. Du kommenterade den på Facebook och där skriver du ”utmärkt initiativ med din lapp Stina”. Har du sett artikeln som Värmlands Folkblad publicerat?

– Ja det har jag gjort idag, men jag har varit ledig som sagt…

Där står det en ”Herrhagsbo”? Man talar inte om att det är Stina som är bakom den?

– Nej, jag vet inte hur de har resonerat. Jag har inte jobbat i helgen.

UPPDATERING 2016-04-04 Värmlands Folkblad har skickat ett öppet brev till Nyheter Idag med anledning av ovanstående. Det brevet, samt svar från Nyheter Idag, kan du läsa här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag