Så lockar de nya jihadbrudar till ISIS

Även tjejer reser till Syrien och Irak för att bli en del av ISIS. Foto: Facebook
  • Tisdag 7 okt 2014 2014-10-07
E-post 39

VÄRLDEN Kampen mot väst är viktig. Men det som får kvinnor att ansluta sig till terroristerna i ISIS är i första hand en romantiserad bild av ett idealiskt islamistiskt samhälle, skriver dr Katherine Brown i en artikel på BBC.

Katherine Brown är föreläsare på King’s College London och har i sitt arbete undersökt och porträtterat de muslimska kvinnor som radikaliserats och som anslutit sig till terroristgruppen ISIS.

I Storbritannien är det nu omkring 6o kvinnor som rest till Syrien för att ansluta sig till terroristerna. Väl på plats får de sällskap av kvinnor från andra västerländska länder, bland annat Sverige. Men varför är dessa kvinnor så attraherade av den islamistiska terrorn?

Katherine Brown menar att det till stor del handlar om en romantiserad bild av ISIS, som kvinnorna fått ta del av främst genom sociala medier. De flesta av de kvinnliga jihadisterna är flitiga användare av sociala medier såsom Twitter, Facebook och Tumblr. Det gäller även de svenska kvinnliga jihadisterna, som Nyheter Idag tidigare berättat om. På de sociala medierna figurerar ISIS egna representanter som rådgivare på olika sätt – de erbjuder stöd och råd och hjälp med resan – och de presenterar också idealiserande framställningar av det islamistiska livet och av jihad.

Jihadbrudar

Inledningsvis var det främst kvinnor vars män redan anslutit sig till jihad som for till Syrien, men på senare tid har alltfler kvinnor anslutit sig för att ingå äktenskap med jihadister i Syrien – ett fenomen som kallas ”jihadbrudar”.

En av de första brittiska kvinnorna som anslöt sig var den 22-åriga Khadijah Dare från södra London. Innan hon reste twittrade hon flitigt om att hon ville bli den första kvinnliga jihadisten som fick äran att mörda en västerländsk gisslan. När hon reste hade hon fått hjälp att arrangera ett äktenskap med en svensk jihadist vid namn Abu Bakr.

Redan sommaren 2013 uppmärksammade den svenska journalisten Per Gudmundson Abu Bakrs medverkan i terrororganisationen, och paret har även porträtterats i ett syriskt filmreportage.

”Babyfabriker”

Mia Bloom på Center for Terrorism and Security Studies på Massachusetts Lowell-universitetet i USA hävdar att ISIS-terroristerna ser kvinnorna enbart som ”babyfabriker” för att kunna befolka jorden med en ”ren” islamisk befolkning. Och för kvinnorna själva ligger attraktionskraften i att dels få vara delaktig i jihad, dels att vara med och skapa en ny islamisk stat.

Den malaysiska sjukvårdaren och terroristen Umm al-Baraa, twittrade i början av året om ämnet.

– Ett stetoskop kring halsen och en kalashnikov på axeln. Martyrskapet är min högsta dröm.

Och romantiserandet av jihad är en viktig del i rekryteringen av kvinnorna. De lockas av det goda muslimska livet, som ska uppnås genom sharialagar, och kvinnorna ska få alla tänkbara funktioner i den nya ”staten”. Samtidigt som vi ser bilder på kvinnor med bombbälten och med avhuggna huvuden i händerna finns också bilden av kvinnor som står i köket och gräddar pannkakor eller fikar tillsammans i denna nya islamistiska idealvärld. De är kvinnor, mödrar och jihadkarriärister – allt på en och samma gång – i värld som de själva ser genom ett romantiskt skimmer.

En dröm som gick i kras

För den franska femtonåringen Nora el-Bathy gick den romantiska drömmen i kras på bara några månader. I januari lämnade hon sin familj i Avignon och anslöt sig till ISIS i Syrien. Ett par telefonsamtal hem gav vid handen att hon rest av fri vilja och inte ville återvända till Frankrike. Kort därefter fick familjen ett telefonsamtal från en äldre man som på arabiska frågade om han hade deras tillåtelse att gifta sig med henne.

Familjen vägrade och Noras bror Fouad el-Bathy beslöt sig för att resa till Syrien och försöka rädda henne. När han till sist lyckades ta sig till Syrien via Turkiet, och kunde få kontakt med sin syster, berättade hon för honom att hon hade begått det värsta misstaget i sitt liv. Till brittiska The Guardian har Fouad uppgett att hans syster är sjuk och undernärd och att hon lever under jord och aldrig får se dagsljus. Nu gör hennes familj allt för att få hem henne.

– Hon må ha rest frivilligt. Men hon har blivit hjärntvättad och nu hålls hon kvar mot sin vilja, säger familjens advokat Guy Guénoun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag