Så ser läget ut i de fem topptippade SHL-lagen

Hela denna artikel är en annons
  • Söndag 1 jan 2017 2017-01-01
E-post 0

Slutet av oktober innebär att SHL-säsongen är igång på allvar. Efter tolv omgångar ligger Färjestad i topp med fem poäng mer än tvåan Växjö, som dock har en match mindre spelad. Men vilka slutsatser kan vi dra efter den inledande SHL-månaden? Vi har tagit en närmare titt på läget i de fem topptippade lagen!

Färjestad

Efter en medioker förgående säsong, med kvalspel för att hålla sig kvar i SHL, var Färjestad inte direkt ett lag som hölls som favorit inför säsongen 2017/2018. Många experter menade dessutom att laget är snäppet försvagat efter att man tappat Thomas Skogs, Magnus Nygren och Jonas Holös i försvaret. Dessutom har flera toppspelare dragits med längre skadeproblem.

Färjestad har dock slagit ur underläge och den nye huvudtränare Johan Pennerborn har visat taktkänsla. Joakim Nygård och Dick Axelsson är seriens skyttekungar och Johan Ryno leder assistligan överlägset. Färjestad blir att räkna med i år!

Frölunda

När samtliga SHL-tränare, innan säsongsstarten, blev tillfrågade vilket lag de tror kommer vinna SHL 2017/2018 så svarade fem av 14 stycken Frölunda.

– Det är kul att konkurrenterna tror på oss, sa lagets tränare Roger Rönnberg i en intervju med DN i början av september.

Även spelbolagen håller Karlstadlaget som favoriter. Odds hos NordicBet är just nu 5.00 på att Frölunda blir svenska mästare. I de inledande omgångarna har Frölunda dock inte gett sken av att vara ett kommande mästarlag. I dagsläget ligger man på en blygsam sjundeplats efter förluster mot både Färjestad, Växjö och HV71.

Laget har dock fått in spelet under de senaste matcherna och att man inte skulle placera sig bland de sex första och direktkvalificera sig till kvartsfinal är ytterst osannolikt.

Växjö Lakers

Växjö Lakers framfart under de senaste åren är en framgångssaga som saknar motstycke i svensk hockeyhistoria. Klubben gick från konkurshotad till bäst i Sverige på mindre än fem år och vann sitt första SM-guld någonsin 2014/2015. Förra säsongen vann man grundserien, men blev utslagna i kvartsfinalen av Malmö Redhawks.

Trots att laget tappat en hel del nyckelspelare inför säsongen, däribland poängkungen Olli Palola och Dennis Everberg, så har man inlett alldeles strålande. Åtta vunna matcher av elva spelade (två på övertid) och 30 gjorda mål. Växjö blir definitivt något att bita i för de övriga lagen under säsongen!

Malmö Redhawks

Efter att Redhawks haft en lång sejour i hockeyallsvenskan har man, efter återkomsten till SHL säsongen 2014/2015, än en gång blivit ett lag att räkna med. Förra året räckte det ända till semifinal. Frågan är dock om laget är tillräckligt starka i år. Man har tappat Anders Thoresson till kinesiska Kunlun Red Star och Ilari Filppula till finska TPS.

Däremot har det blivit ett par intressanta nyförvärv i form av bland annat Johan Olofson, Max Görtz och Andy Miele.

Säsongsinledningen har lämnat mycket att önska och i dagsläget ligger Malmö på en tiondeplats i serien. Några ljusglimtar har dock kunnat skymtas, bland annat i 5–1 krossen mot Brynäs och den senaste bortasegern mot Växjö. Det är viktigt för laget att hitta stabiliteten för att på allvar kunna utmana om SM-guldet.

HV71

Klarar de regerande mästarna av att försvara sin titel i år? På pappret är HV71 väldigt starkt, trots att man tappat nyckelspelare som Ted Brihén, Simon Önerud och Filip Sandberg. Inledningen av säsongen har däremot varit ljummen. Efter två inledande vinster mot Djurgården och Brynäs har laget stött på problem under oktober. Förlust mot Skellefteå, Mora, Färjestad och Örebro betyder att det bara blivit sex poäng av 18 möjliga.

Det som är mest oroande är dock siffrorna som man förlorat med. I flera matcher har försvaret varit extremt oorganiserat, vilket lett till att målen fullkomligt läckt in, speciellt i boxplay. På tolv spelade matcher har man släppt in hela 31 mål. Inte direkt vad som hade förväntats av de guldtippade mästarna.

Till lagets försvar ligger man trots allt på en femteplats i tabellen, framför både Skellefteå och Frölunda. I dagarna offentliggjordes det dessutom att man värvar den rutinerade NHL-backen Stefan Elliott från Ak Bars Kazan. Om Elliott lyckas styra upp försvarsspelet är det inte alls osannolikt att det räcker hela vägen för HV även i år.

Artikeln publiceras i samarbete med IGC.

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag