Så vägrar LO ge nyanlända en chans till jobb – Federley: ”De har fått frispel”

Federley vill att det ska bli enklare för nyanlända att få jobb, men LO protesterar. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons samt Twitter
  • Lördag 6 feb 2016 2016-02-06
E-post 149

STOCKHOLM I samband med Centerpartiets kommundagar i Karlstad uppmanade partiledaren Annie Lööf arbetsmarknadens parter att komma överens om att nyanlända ska kunna ta jobb med lägre ingångslöner. ”Ni vill att vi ska förhandla om ett särskilt löneavtal baserat på människors bakgrund. Det gör vi aldrig”, skriver den fackliga organisationen LO på Twitter.

Ett Twitterdrama utspelas efter att Centerpartiet försöker få fler nyanlända invandrare i arbete. Ett förslag som partiledaren Annie Lööf presenterade på partiets kommundagar i Karlstad handlar om att arbetsmarknadens parter bör komma överens om att en nyanländ ska kunna få ett arbete med lägre ingångslön än nuvarande nivåer. På så sätt hoppas Centerpartiet slipa ner trösklarna till arbetsmarknaden och gör det enklare att komma in i samhället.

Men den fackliga organisationen LO protesterar högljutt mot att nyanlända lättare ska få jobb. Istället vill de behålla dagens system med höga lönenivåer, något som leder till att stora grupper invandrare tvingas leva på bidrag. Men Lööf är hård i nyporna, om inte arbetsmarknadens parter kan tänka sig att komma överens är hon beredd att titta på om lagstiftning kan vara ett verktyg för att få resultat.

Stöder sig på forskning: ”Ingångslöneläget spelar en roll”

Nyheter Idag har talat med Fredrik Federley, andre vice ordförande i Centerpartiet. Han tycker frågan har fått ett märkligt fokus och han håller inte med om beskrivningen att man sänker nyanländas lön.

– Man sänker inte någons lön. De har ingen lön och de får inga jobb. Det är bevisat i forskning att ingångslöneläget spelar en roll, är ingångslönerna för höga innebär det att man inte vågar anställa. Särskilt givet det faktum att man har språkutmaningar och inga referenser i landet.

En arbetsmarknad med många regleringar och höga ingångslöner gör att en arbetsgivare är mer försiktig att anställa människor som inte har arbetslivserfarenhet eller en högre utbildning. Detta slår mot både ungdomar men framför allt nyanlända från länder utanför EU – en grupp som generellt har mycket svårt att etableras på arbetsmarknaden.

– Vi vet också att det är viktigt att man kommer snabbt in på arbetsmarknaden. Det är viktigt för svenska skatter, det är väldigt viktigt för den enskilde att få igång en egen ekonomi, att få erfarenheter och att kunna visa vad man går för så man kan söka andra jobb om man vill göra det.

Utspelet om att sänka trösklarna för nyanlända har skapat ett Twitterbråk där LO anklagar Centerpartiet för att ”teckna avtal efter etnicitet” – trots att förslaget inte handlar om hudfärg utan det faktum att många nyanlända möter hinder på svensk arbetsmarknad.

Vad tänker du om att fackförbunden har ganska långtgående makt?

– Det tycker vi i huvudsak är bra. Men jag skulle vilja säga såhär, jag tycker inte vi har inte fått en seriös reaktion av LO därför tar jag det här med en nypa salt. Nu verkar det som att de har fått ett frispel på Twitter. Det framstår som en sommarpraktikant fått ansvaret över sociala medier.

Finns det något mer man kan göra för att få in nyanlända på arbetsmarknaden?

– Det finns hur mycket som helst, exempelvis när det gäller vidimeringar.

Vidimering syftar till att kontrollera utbildning och arbetslivserfarenhet om den arbetssökande har studerat eller har arbetslivserfarenhet från ett annat land. Det gör det enklare för företag att vara säkra på att de får rätt kompetens när de rekryterar.

Är du säker på att staten är lösningen på integrationsproblem?

– Det verkar som att staten är en del av problemen, eftersom vi har skapat regler som gör det väldigt svårt. Det innebär inte att vi ska ta bort alla regler, men vi måste se över dom. Det är det som skilt oss som parti mot många av de andra partierna under hösten och vårens debatt av den enkla anledningen att vi tittat hela tiden på vad vi kan göra för att korta väntetider, korta ledtider, förenkla byråkrati och öka möjligheter medans andra tycker det är rimligare att införa id-kontroller på Öresundsbron.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag