Så vilseleder energiministern om elpriser i SVT

Khashayar Farmanbar (S). Bild: Skärmdump SVT
  • Onsdag 27 jul 2022 2022-07-27
E-post

I SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen bjöds energiminister Khashayar Farmanbar (S) in för att diskutera energisituationen i Europa efter en EU-överenskommelse om att minska gaskonsumtionen för att spara gas inför vintern. I inslaget påstår Farmanbar felaktigt att franska elkonsumenter betalar fyra gånger mer än svenska elkonsumenter. I själva verket betalar fransmännen mindre.

– Jag har stor förståelse för att vi har höga elpriser i Skåne och i södra Sverige jämfört med vad vi brukar ha. Men jämför det med Frankrike eller andra länder så är det en fjärdedel av priset som fransmännen betalar, säger energiministern i inslaget.

Statistik från EU-kommissionen och Eurostat visar emellertid att Farmanbars påstående är felaktigt. Hushållens elpriser var snarare högre i Sverige än i Frankrike under det första kvartalet 2022, något som påpekas av bland andra Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin.

Kartläggningen från Eurostat visar att elpriset för svenska hushåll låg på cirka 3,4 kr/kWh (32,70 Eurocent) under årets första kvartal, medan det i Frankrike låg på ungefär 2,2 kr/kWh (21,41 Eurocent).

Även under det sista halvåret 2021 åtnjöt franska hushåll ett lägre elpris än svenska. Det visar annan statistik från Eurostat.

Det är heller inte bara hushållen som behöver betala mindre för el i Frankrike. Även industrier fick ett marginellt lägre elpris i Frankrike på cirka 1,1 kr/kWh första kvartalet 2022, medan det i Sverige låg på nära 1,3 kr/kWh.

Trots felaktigheterna får Farmanbars påstående stå oemotsagt i SVT:s sändning.

Nyheter Idag har sökt Khashayar Farmanbar för en kommentar. Hans pressekretare Rosaline Marbinah ber oss skicka frågorna via mejl när vi hör av oss via telefon. Nyheter Idag har ej fått något svar vid tiden för denna publicering. Nyheter Idag söker också SVT för en kommentar.

Läs även: Energiminister Farmanbar (S) totalsågas efter SR-intervju om kärnkraft: ”Skrämmande inkompetens”

Läs även: Farmanbar: Kärnkraft viktig för grön omställning i andra länder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag