Sabaton blir årets folkbildare – Expressen och Aftonbladet årets förvillare

Foto: WanderingTrad CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 10 jan 2023 2023-01-10
E-post 1031

Metalbandet Sabaton tilldelas priset som årets folkbildare 2022 av föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF). Utnämningen motiveras med att bandet genom sina sångtexter, hemsida och Youtubekanal bildar sin publik i historia på ett fullgott sätt. Priset som årets förvillare går till Aftonbladet och Expressen.

”Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt. De ger sin publik mer information än vad som ryms i deras sångtexter”, lyder juryns motivering.

Vidare skriver föreningen att bandet genom sin Youtubekanal Sabaton History Channel och detaljerade artiklar på bandets webbplats erbjuder fördjupad historisk kunskap i ämnena de täcker.

– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, säger Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i pressmeddelandet.

Sabatons låtar rör historiska händelser allt som oftast kopplade till krig och militära slag. 2022 släppte de albumet ”The War To End All Wars” vars låttexter uteslutande handlar om första världskriget.

Bandet uppmärksammades nyligen efter att man strukits från den Spotifyspellista som sammansatts inför Sveriges EU-ordförandeskap. Detta på grund av en spelning på Krimhalvön 2015 efter Rysslands annektering.

Läs även: Sabaton stryks från Sveriges EU-spellista

Årets förvillare blir Expressen och Aftonbladet. Bakgrunden till det mindre smickrande priset är deras hälsoartiklar om framför allt sköldkörteln och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon).

Enligt juryn har patienters enskilda och förhållandevis ovanliga historier ställts mot den medicinska expertisen, där patienterna har förespråkat behandlingar med ”tvivelaktig evidensbas”.

– Det är djupt olyckligt att tidningar med så stort genomslag som Expressen och Aftonbladet ger utrymme för den här typen av anekdoter. Det är tydligt att man prioriterar sensationella historier framför att förmedla vad som är vetenskapligt belagt, säger Pontus Böckman.

Läs även: Weimers (SD): Skattepengar ska inte gå till pseudovetenskap som ökar rashat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag