Sabuni kandiderar till partiledare: ”Ska vi stå emot SD måste vi från L:s sida också kunna behandla viktiga frågor”

Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0
  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 348

Nyamko Sabuni, tidigare integrationsminister i Reinfeldts regering, kandiderar till posten som partiledare för Liberalerna. Sabuni meddelade sin kandidatur i ett inlägg och på en presskonferens, där hon sade att migration och integration ska stå i fokus för hennes politik.

I ett inlägg i det liberala nyhetsmagasinet Nu meddelar Nyamko Sabuni att hon kandiderar till partiledarposten i Liberalerna. Sabuni skriver  att hon ”är övertygad om att det bortom dagens kris finns en möjlighet att stärka Liberalerna” med sig själv som partiledare.

Sabuni påminner om att hon som integrationsminister lyfte problemet med att invandrare fastnade i bidragsberoende istället för att bidra till samhället.

Lyssna även: Nyheter Idag-podden: Henrik Jönsson om Kristerssons försök att undvika partisplittring

”Störst konflikt blev det när jag ville begränsa möjligheten för ny­anlända invandrare att ta ut föräldraförsäkring retroaktivt. För mig var det inget annat än en kvinnofälla”, skriver Sabuni som sedan konstaterar att begränsningen genomfördes av Socialdemokraterna.

”Ängsligheten kring dessa frågor fördjupade utanförskapet och skadade förtroendet för en human flyktingpolitik” menar Sabuni, som också tar upp att hon anklagades för att vara alarmistisk när hon beställde ”Rosengårdsrapporten” om våldsbejakande extremism i förorten.

När det gäller Januariöverenskommelsen anser Sabuni att ”avtal ska hållas”. ”Jag tycker Liberalerna ska fullfölja Januariavtalet och delta i arbetet med att genomföra de överenskommelser som ingår. Man ska kunna lita på Liberalerna”, skriver Sabuni.

Läs även: Uppror inom L mot Björklunds vänstergir

Under en presskonferens på torsdagsmorgonen sade Sabuni att migration och integration kommer att bli centrala frågor för L under hennes ledning, enligt Expressen. 

– Ska vi stå emot Sverigedemokraterna måste vi från Liberalernas sida också kunna behandla viktiga frågor, sade Sabuni, som också riktade kritik mot hur Januariöverenskommelsen gick till.

– Vad jag hade önskat att är de fyra partierna som ingick överenskommelsen hade haft en gemensam vision om vad vi vill med vårt land, i stället för att kommunicera ”så här gör vi för att hålla borta en annan part”, sade Sabuni som också ansåg att ”det är i alliansen som Liberalerna har sin naturliga plats”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag