Sabuni (L): ”Mångkultur är inte något att eftersträva”

Nyamko Sabuni (L). Foto: Anders Henrikson (Wikimedia commons)
  • Fredag 7 jun 2019 2019-06-07
E-post 1309

SVERIGE Nyamko Sabuni kan bli den som tar över partiledarposten i Liberalerna när Jan Björklund avgår. I en intervju för Expressen uttalar hon sig bland annat om mångkultur – något hon inte betraktar som önskvärt.
– Vad vi behöver är tvärtom att skapa en känsla av tillhörighet, och något som håller oss samman, säger hon.

Nyamko Sabuni, som föddes i Burundi och kom till Sverige som 12-årig flykting, varnar för att den liberaliserade migrationspolitiken som januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och hennes eget parti för med sig kan leda landet till en situation liknande den 2015.

– Det visade sig tydligt att vårt system inte klarar när det kommer 150 000 människor, och det kan vi ställas inför igen: 150 000 kan återigen komma till våra gränser. Och om vi inte klarade det 2015 kommer vi inte klara det nästa gång heller, säger hon till Expressen.

Läs mer: 20 000 fler får rätt till familjeåterföring med JÖK

Sabuni menar att Sverige snarare måste få ned antalet personer som tar sig hit för att söka asyl. Om man inte är förföljd eller på flykt från krig ska man ut på en gång, säger hon.

– Det har ju visat sig att omkring hälften av de som sökt asyl i Sverige under senare år inte har asylskäl. Det är en gigantisk siffra av människor som vi ska hantera och bekosta. Många miljarder av våra biståndspengar går till att finansiera detta flyktingmottagande i Sverige. Det är pengar som borde gå till de 70 miljoner flyktingar, många kvinnor, barn och äldre, som är kvar i närområden, säger hon.

Nyamko Sabuni vänder sig också mot idén om ett mångkulturellt samhälle och menar att man istället bör främja de värden som kommit att prägla detta land, som jämlikhet, jämställdet och ömsesidig respekt. I det avseendet menar hon att hon avviker från den andra favorittippade partiledarkandidaten – Erik Ullenhag.

– Mångkultur är inte något att eftersträva. Vad vi behöver är tvärtom att skapa en känsla av tillhörighet, och något som håller oss samman. Ett kitt, säger Sabuni.

Läs även: Socialdemokraterna: ”Vi är de riktiga Sverigevännerna”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag