Säkerhetshot blir fler i Sverige – men få utvisas

Foto: Säkerhetspolisen
  • Tisdag 29 mar 2022 2022-03-29
E-post

Antalet personer i Sverige som klassas som säkerhetshot ökade med 25 procent förra året, från omkring 200 till runt 250, rapporterar Doku. Det handlar om personer som enligt Säkerhetspolisen ägnar sig åt säkerhetshotande verksamhet, som spioneri eller kopplingar till terrorism. Men få av personerna som klassas som säkerhetshot utvisas. 

”Även om dessa individer inte är svenska medborgare och i många fall har utvisningsbeslut går det inte alltid att verkställa utvisningarna, då individerna bland annat kan riskera att utsättas för hot och våld i sina hemländer” skriver Gabriel Wernstedt, pressekreterare hos Säpo i ett mejl till Doku.

Säpo ser emellertid även en ökning av antalet personer som klassas som säkerhetshot men fortsätter att vistas i Sverige trots att något hinder för att verkställa utvisningen inte föreligger.

”Det handlar delvis om att berörda individer inte självmant medverkar till att lämna Sverige, delvis om bristande samverkan från mottagande länder”, skriver Säpo i sin årsbok för 2021.

Det innebär bland annat att Säpo tvingas lägga stora resurser på uppföljning av individer som egentligen saknar rätt att vistas i landet.

Säpo är i övrigt knapphändiga med uppgifterna, och vill inte svara på frågor från Doku om vilka extremistmiljöer personerna hör hemma i.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag