Saknade bostad – döms till böter

  • Fredag 28 aug 2020 2020-08-28
E-post

GÖTEBORG I ett och ett halvt år saknade den unge mannen fast bostad och flyttade runt mellan vänner medan han pluggade till el-installatör på Volvo och jobbade extra på restaurang om helgerna. Men Skatteverket kräver en fast bostadsadress, så samma dag som den unge mannen blir färdig med sin kurs fälls han i domstol för folkbokföringsbrott och tvingas betala 60 dagsböter.
– Det känns jättedåligt. Man har ingenstans att bo, och så det här, säger mannen till Nyheter Idag.

Den 1 juli 2018 blev det brottsligt att skriva sig på en annan adress än där man faktiskt bor, eller att inte uppge någon bostadsadress alls. Den juridiska termen är folkbokföringsbrott. Sedan den nya brottsrubriceringen infördes har enligt uppgifter från Skatteverket 350–400 fall anmälts. I de fall ärendena går vidare till rättegång handlar det dock nästan uteslutande om fall där folkbokföringsbrottet varit en del av annan brottslighet. Bara ”en handfull” fall rör situationer där ingen annan brottslighet misstänks. Men det är ett sådant fall som idag har avgjorts i Göteborgs tingsrätt.

Den unge mannen kom 2015 till Sverige från Iran. Han hamnade på en förläggning i Umeå, men två år senare flyttade han på eget bevåg till Göteborg. Det första halvåret bodde han hos en vän, och hittade jobb på en restaurang. Även när han började plugga el-installation fortsatte han att jobba där på helgerna.

Men bostadssituationen blev inte bättre. Han pratade med en vän om att flytta in hos denne och dennes sambo, vilket skulle gå bra enligt vännen, så han anmälde det som sin nya bostadsadress till Skatteverket. När han flyttade in blev det emellertid snabbt uppenbart att det inte riktigt fungerade med sambon, så han fick flytta ut igen. Så säger han i alla fall själv, men enligt vännens sambo har han aldrig bott hos dem, och tingsrätten valde att tro på henne.

– Hon ljög. Det var problem mellan henne och hennes sambo. Hon var inte nöjd, så jag var bara där en kort tid, säger mannen till Nyheter Idag.

Vad som dock är klarlagt är att mannen några månader senare försökte ta bort den felaktiga folkbokföringsadressen, och det var här det blev trassel med Skatteverket. Ironiskt nog var det detta han dömdes för, att ha skrivit sig på vännens adress. Ett brott som mycket väl kunde ha undgått upptäckt om han inte försökt rätta till det, eller om han bara haft en annan adress han kunnat skriva sig på.

När Nyheter Idag når mannen har han själv inte nåtts av beskedet att han några timmar tidigare dömts för folkbokföringsbrott. Han blir inte glad när han får höra vad som hänt och berättar att det varit en svår tid.

– Det är jobbigt att vara hemlös. Man kan inte fokusera på lektionerna, man kan inte plugga. Men nu har jag jag hittat en lägenhet, säger han.

Han blev färdig med kursen i el-installation samma dag som domen mot honom föll. Nu hoppas han få arbete inom den branschen, men säger att det är svårt i coronatider. Inte blir det lättare av behöva betala 3000 kronor i böter – plus 800 kronor till brottsofferfonden – för att inte ha haft ett hem.

Läs även: Vänsterpartist bodde i bostadsrätt – behöll och hyrde ut hyresrätt i 19 år

Läs även: Sveriges invånarantal okänt – många saknas i folkbokföringen

Läs även: Tidigare FK-direktörer larmar: Folkbokföring och kontroll av invandrare har ”närmast kollapsat”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag