Samlade in pengar till Afghanistan – nu svarar SVT-profilen på kritiken

Carina Bergfeldt. Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 24 aug 2021 2021-08-24
E-post

SVERIGE I samband med talibanernas maktövertagande i Afghanistan bestämde sig SVT:s programledare Carina Bergfeldt för att starta en insamling till Svenska Afghanistankommittén. Bergfeldt har därefter kritiserats för att ha brutit mot SVT:s stadgar om opartiskhet. Nu svarar hon på kritiken. ”För de som inte känner mig vill jag bara tydligt säga att jag INTE tänker ”fuck it” om SVT:s regler”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Det var under tisdagen efter att talibanerna erövrat Kabul som SVT-profilen startade insamlingen. Enligt henne var den till förmån för barnen i Afghanistan.

I Instagraminlägget som utgjorde startskottet för insamlingen ber hon folk att swisha 57 kronor till Svenska Afghanistankommittén. Samtidigt tillägger hon att hon inte vet om insamlingen är godkänd av hennes arbetsgivare.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etiksvdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti”, skriver hon inom parentes i inlägget som publicerades tisdagen 17/8.

Läs även: SVT bjöd in imam från muslimsk skola som separerar pojkar och flickor

Mycket riktigt mötte insamlingen kritik för att gå emot SVT:s krav om opartiskhet. Bland annat höjdes röster mot henne internt inom SVT.

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska. När jag läste inlägget så fick jag känslan av att hon har koll på SVT:s riktlinjer men skiter i dem ändå, säger Lina Makboul, reporter på Uppdrag Granskning, till DN.

Hon tillägger:

– Agerandet väcker frågor och sänder fel signaler. Med tanke på kritiken som finns mot public service så blir det bara för mycket. Jag förstår inte vad som gäller längre. Och vad är meningen med att vi skickar var och varannan medarbetare på etikkurs, när man sedan ändå bara kan skita i det?

Läs även: SVT: Rasism drabbar inte vita personer

Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, säger till DN att Bergfeldts agerande kommer att få konsekvenser.

– Vi har fört samtal med Carina och är helt ense om att hennes agerande får konsekvenser. Det begränsar hennes arbetsuppgifter och det är nu omöjligt för henne att exempelvis bevaka Svenska Afghanistankommittén.

Bemöter kritiken

Efter den interna kritiken ger Bergfeldt sin syn på saken. I ett nytt inlägg på Instagram skriver hon:

”Jag uppskattar verkligen SVT:s opartiskhet, att vi inte ska gynna någon, att folk ska veta att vi inte är köpta, och jag har försökt följa det slaviskt i fem år. Och sen hände Afghanistan. Och, trots fem års drillande tänkte jag ”men om jag ber 99 personer swisha 57kr med mig till barn som behöver hjälp NU, hur farligt kan det bli?””

När Bergfeldt tidigare utfrågades av Expressen om insamlingen gav hon följande svar:

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”.

Den formuleringen backar hon nu ifrån och skriver att den inte var helt genomtänkt.

Hon fortsätter sedan med att tacka de som varit med att bidra till insamlingen och avger ett löfte om att hädanefter återgå till opartiskhet.

”Nu ska jag återgå till att aldrig ens berätta om min favoritkorv, som en sann SVT-arbetare”, avslutar hon inlägget.

Läs även: SVT presenterade Ulf Kristersson med parodikonto

Läs även: SVT svarar om sin definition av rasism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag