Samlar in försörjningsstöd – ska betala skadestånd från Paludan-attack

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 maj 2023 2023-05-02
E-post

Med hjälp av insamlade försöjningsstöd försöker en insamling på en arabisskspråkig Faceboksida betala skadestånd för en man som bland annat dömts för att ha hoppat på Rasmus Paludans hyrbil, rapporterar Dagens Nyheter.

En insamling bedrivs på en arabisksspråkig Facebooksida med cirka 64 000 medlemmar för att betala det utdömda skadeståndet åt en man som dömts för att ha hoppat på Rasmus Paludan hyrbil i Uppsala förra våren.

Läs även: Angrep Paludan vid moskén: ”Han ska inte våga komma hit”

Mannen har dömts till villkorlig dom och 60 dagsböter för våldsamt motstånd och skadegörelse, och ska även betala omkring 55 000 kronor i skadestånd till biluthyrningsfirman.

Insamlingen bedrivs av en syrisk-palestinsk man som kom till Sverige 2005 och anser att rättegångarna mot kravalldeltagarna inte har gått rätt till.

– Jag tror att domarna var starkt påverkade av medierna och politikernas uttalanden och ville därför inte väcka samhällets vrede genom att döma ut mindre stränga straff, säger mannen som DN kallar ”Fadi”.

Som protest uppmanas särskilt de som uppbär försörjningsstöd att hjälpa till med insamlingen. På så sätt ska mannens skadestånd indirekt betalas av svenska staten, menar ”Fadi”.

– Svenska staten har gjort oss till fiender. Den gjorde ett misstag och ska bära skulden, åtminstone ekonomiskt, säger ”Fadi”, som anser att ”Sverige har gjort 800 000 muslimer till fiender”.

Emligt ”Fadi” har många kontaktat honom privat för att kunna bidra, men insamlingen kommer inte att bli aktuell förrän man kommit i kontakt med den dömda mannen.

Läs även: Prisad av vänstern för städning efter korankravaller – döms till tre års fängelse för upplopp

Läs även: SVT sågas efter program om upploppen: ”Skyller korankravallerna på polisen”

Läs även: Paludan: ”Ganska säker på att förövarna skulle mörda mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag