Samtyckeslag väntas klubbas igenom trots hård kritik

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Faksimil ur video / regeringen.se
  • Tisdag 20 mar 2018 2018-03-20
E-post 382

SVERIGE På tisdagen lämnar regeringen över ett lagförslag till riksdagen om samtycke, rapporterar Svenska Dagbladet. Detta trots att förslaget har sågats av Lagrådet och inte väntas förändra något när det gäller att bevisa att ett samlag har skett utan samtycke.

Den 1 juli ska sex utan samtycke bli olagligt enligt det lagförslag som nu läggs fram och som väntas få stöd i riksdagen. Lagrådet, som granskar lagförslag innan de behandlas av riksdagen, har ifrågasatt om den nya lagen ens behövs. Men justitieminister Morgan Johansson (S) tror att den kommer att leda till fler fällningar.

– Ja, jag tror att antalet uppklarade brott kommer att öka. Framförallt genom kombinationen av starkare och bredare lagstiftning tillsammans med ökat stöd till brottsoffer, säger han till TT.

Regeringen har tagit fasta på en del av Lagrådets kritik och lagt till en formulering i lagen om att frivilligheten ska komma till uttryck på något sätt.

Bevisfrågan återstår

– Men vi ändrar inte på grundprincipen, att det är frivilligheten som ska avgöra om det är ett övergrepp eller inte. Det skiljer sig från dagens lagstiftning, där man måste visa om det förekommit våld, hot, tvång eller om målsägaren varit i en särskilt utsatt situation, säger Morgan Johansson.

Däremot tror han inte att den nya lagen kommer att ha någon inverkan på bevisningen. I våldtäktsfall har man ofta bara de inblandades utsagor att bedöma. Den nya lagen ska istället ha ”ett väldigt förebyggande budskap”.

– Bevisfrågorna kommer man inte tillrätta med på det här sättet, säger Morgan Johansson.

– Man måste ju bevisa att handlingarna verkligen har genomförts. Det ändrar vi inte på.

Tror du att den nya samtyckeslagen kommer att förhindra några våldtäkter?
1258 röster (se resultat)

Läs även: Efter #metoo-kampanjen: Regeringen vill utvidga våldtäktsbegreppet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag