Sanandaji kritisk till att en marxist-leninist och invandringslobbyist är experter på mediers rapportering om invandring

Tino Sanandaji (t.v) och den före detta marxist-leninistiska partiledaren Sigurd Allern (t.h). Foto: Privat samt Wikimedia Commons
  • Måndag 28 mar 2016 2016-03-28
E-post 1287

STOCKHOLM I en DN-intervju förklarar Jesper Strömbäck, professor i journalistik, att det inte finns stöd i forskning för teorin om medial mörkläggning. Även i Sveriges Radio förs liknande resonemang från gästprofessorn i journalistik vid JMK, Sigurd Allern. Men nu möter påståendet kritik i sociala medier. “Sigurd Allern och Jesper Strömbäck upprepar ständigt detta påstående men berättar aldrig vilka studier de menar har motbevisat svensk medias mörkläggning om invandring”, skriver nationalekonomen Tino Sanandaji på Facebook.

Debatten om man kan lita på medier har fått nytt bränsle efter att Ulf Adelsohn och hans fru Lena Liljeroth Adelsohn, båda med bakgrund i Moderaterna, i en intervju med Dagens Nyheter förklarat att de tar del av så kallade “alternativmedier”. Särskilt nämndes sajten Avpixlat i DN-reportaget.

I samma intervju citeras även Jesper Strömbäck, professor i journalistik. Han förklarar att “teorin om medial mörkläggning saknar stöd i forskning”, enligt Dagens Nyheter. Men ingenstans hänvisar Strömbäck till någon vetenskaplig studie som undersökt just detta påstående. Samtidigt reagerar nationalekonomen Tino Sanandaji på Strömbäcks påstående om att det saknas stöd i forskningen för teorin om medial mörkläggning – helt enkelt för att det enligt Sanandaji inte finns någon sådan forskning.

”Det är ett intressant konstaterade då det inte existerar någon forskning som skulle bevisa eller motbevis att svensk media har mörkat om invandring. I andra länder har studier visat att media bias förekommer”, skriver Sanandaji på Facebook.

Efter att DN-reportaget publicerats möttes paret Adelsohn i en debatt i Sveriges Radio med gästprofessorn i journalistik vid JMK, Sigurd Allern. I samma debatt deltog även Aftonbladets före detta chefredaktör Jan Helin.

– När jag hör paret berätta att de läser Avpixlat för att få info om förortsbråk så undrar jag vad de har för nyhetskriterier, säger Allern i Studio Etts debatt.

Allern fick även frågan om svenska medier förtiger fakta om invandring, en fråga han svarade nej på. Men ej heller Allern hänvisar till någon vetenskaplig studie som undersöker om det förekommer någon form av medial mörkläggning i Sverige.

Däremot hänvisar Allern till att man kan ta del av mediearkiv för att se hur exempelvis invandrare och invandring gestaltas över tid och där poängterar Allern att det finns gott om nyhetsartiklar som omnämner exempelvis invandrare i negativa sammanhang. Men frågan om hur invandrare gestaltas i medier är en helt annan frågeställning än om medier förtiger sakuppgifter relaterat till invandringsdebatten.

I frågan om invandrares gestaltning och statistik på i vilka sammanhang människor med invandrarbakgrund förekommer i tidningsartiklar finns det däremot forskning, ett exempel är rapporten Främmande sidor av fil dr i journalistik, Gunilla Hultén.

Sanandaji: “Är väl inte så att Allern och Strömbäck fräckt hittar på?”

Sanandaji har länge varit engagerad i debatten om hur invandring påverkar Sverige ekonomiskt. Han har även följt debatten om mediers eventuella mörkläggning och i en Facebookstatus reagerar han mot såväl Allern och Strömbäck.

“Sigurd Allern och Jesper Strömbäck upprepar ständigt detta påstående men berättar aldrig vilka studier de menar har motbevisat svensk medias mörkläggning om invandring. Det är väl inte så att Allern och Strömbäck fräckt hittar på om studier som skulle motbevisa att media har ägnat sig åt mörkläggning?”, frågar Sanandaji på Facebook.

Men kritiken från Sanandajis sida slutar inte där. Han ifrågasätter om Jesper Strömbäck är lämplig att använda som vetenskaplig auktoritet i debatten om mörkläggning med grund i att Strömbäck själv varit en förespråkare för invandring. I en intervju i Dagens Samhälle, publicerad 2013, presenteras Strömbäck som “en vän av invandring till Sverige”.

– Problemet är hur Sverige ska kunna vara attraktivt för migranter i framtiden. Konkurrensen ökar, poolen av möjliga migranter kommer att minska globalt sett. Vi behöver ökad invandring för att klara välfärden. Och det gör många andra länder också, förklarade Strömbäck i den intervjun.

Sanandaji poängterar även på Facebook att Jesper Strömbäck tidigare har haft ett politiskt engagemang i dåvarande Folkpartiet där han suttit i partistyrelsen under den tid då Bengt Westerberg, Maria Leissner och Lars Leijonborg var aktiva i partiet. Men Strömbäcks kopplingar till organisationer som aktivt lobbar för mer invandring slutar inte där.

“Jesper Strömbäck, opartiskt expert på medias neutralitet i invandringsfrågor samt betald lobbyist för näringslivet i invandringsfrågor”, raljerar Sanandaji med hänvisning till att Strömbäck författat rapporten “I nationens intresse”, en rapport finansierad av Svenskt näringsliv och utgiven av tankesmedjan Reforminstitutet, en del av den invandringsliberala Timbro-sfären.

I rapporten “I nationens intresse” påstår Strömbäck att invandring bidrar till “högre ekonomiskt välstånd och den ekonomiska tillväxten”. Vidare radar Strömbäck upp ett antal andra positiva omständigheter som han menar är en effekt av invandring till Sverige.

Men även den rapporten har tidigare sågats av nationalekonomen Sanandaji. Han menar i ett blogginlägg att Strömbäcks rapport är kraftigt vinklad för att försköna invandringens effekter på svensk ekonomi.

“DN presenterar Jesper Strömbäck som en opartisk auktoritet och bevis på att media aldrig mörkar. Men Strömbäck är knappast en neutral bedömare utan en migrationsförespråkare som arbetat för Fredrik Reinfeldt och som invandringslobbyist för Timbrosfären”, konstaterar Sanandaji i en annan Facebookstatus.

Även Sigurd Allern möter hård kritik

På samma sätt som Sanandaji är kritisk till att DN låter Strömbäck agera expert på medier i frågor som i grunden handlar om migration, är han även mycket frågande till varför Sigurd Allern agerar motsvarande auktoritet i Sveriges Radio.

“SR använde nyligen journalistikprofessor Sigurd Allern som auktoritet på att media aldrig mörkar men undanhöll att han varit partiledare för norska Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene)”, skriver Sanandaji.

Sigurd Allern var kommunistisk partiledare mellan 1973 till 1975. Han har även varit redaktör i tidningen Klassekampen, en tidning långt ut på vänsterkanten, mellan åren 1969 – 1970 och 1979 – 1995.

När Allern övergav kampen om att omvandla Norge till en kommuniststat och istället bestämde sig för att sadla om till professor i journalistik vid Universitetet i Oslo mötte han mycket hård kritik från Norges största tidning Verdens Gang. Tidningen tog avstånd från Allern som professor på ledarplats med grund i hans långa engagemang för kommunismen.

Nyligen publicerade konkurrenten Expressen en debattartikel från Sigurd Allern där han anklagar Ulf Adelsohn för att använda “SD-inspirerad retorik”. I samma debattartikel hänvisar Allern till Jesper Strömbäck som auktoritet om att det inte finns stöd i svensk medieforskning om att pressen “medvetet förtiger”.

I Sveriges Radio presenteras Allern kort och gott som gästproffessor i journalistik vid JMK. Allerns marxist-leninistiska bakgrund är något som Sveriges Radio förtiger i samma debatt som alltså handlar om huruvida medier mörklägger.

”Sådana källor behöver ju inte ifrågasättas i vårt land”, konstaterar Adelsohn krasst i en debattartikel publicerad hos konkurrenten Expressen.

Nyheter Idag har sökt efter forskningsrapporter som behandlar ämnet om svenska medier aktivt förtiger eller mörkar uppgifter om invandring. Någon sådan studie har vi inte kunnat hitta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag