Sannfinländarna blir del av borgerlig regering

Ledarna för de tre nya regeringspartierna under presskonferensen i Helsingfors. Foto: Faksimil Yle
  • Torsdag 7 maj 2015 2015-05-07
E-post 318

HELSINGFORS Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet kommer att bli av med sina platser i den finska regeringen. I stället seglar nationalistiska Sannfinländarna upp som ett nytt regeringsparti och tar plats bredvid Centern och Samlingspartiet.

På torsdagskvällen meddelade finska Centerns ordförande Juha Sipilä att den nya regeringen i Helsingfors kommer bestå av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Under presskonferensen förklarade regeringssonderaren Sipilä att även Svenska folkpartiet figurerat som regeringsförslag i förhandlingarna, men att det till slut blivit en omöjlighet att inkludera dem i regeringen.

– Det första alternativet hade varit en regering med fyra stora, men det visade sig efter flera försök vara omöjligt, sa Sipilä under presskonferensen enligt finska Yle.

Den förra regeringen bestod av Samlingspartiet, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och även Socialdemokraterna och stod för 52 procent av riksdagens 200 mandat. Den nya regeringen kommer i stället vara renodlat borgerlig och samla totalt 62 procent av mandaten.

När det nu står klart vilka partier som kommer att ingå i den nya regeringen, förväntas de egentliga regeringsförhandlingarna påbörjas imorgon.

Konservativa på frammarsch

Finland blir i och med beskedet den andra nordiska staten där ett uttalat högerparti på mycket kort tid kunnat ta plats i regeringen – det andra är Norge där Siv Jensens liberalkonservativa Fremskrittspartiet bildade regering tillsammans med Høyre 2013.

I Danmark har det socialkonservativa Dansk Folkeparti inte ingått i någon regering ännu, men å andra sidan haft nära samarbeten med sittande regeringspartier.

Frånsett Island, som saknar ett starkt konservativt parti, är Sverige nu det enda land där ett sådant parti fortfarande hålls utanför alla former av politiska samarbeten med borgerliga partier. Detta trots att stödet för ett samarbete med Sverigedemokraterna bland de borgerliga alliansväljarna växer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag