Sannfinländarna splittras – Tidigare partiledare ingår i utbrytargrupp

Timo Soini. Foto: Wikipedia & Flickr
  • Tisdag 13 jun 2017 2017-06-13
E-post

HELSINGFORS Flertalet sannfinländska riksdagsledamöter bryter sig loss från partiet för att fortsätta samarbeta med finska regeringen. – Det kom som en överraskning för mig, säger Toimi Kankaanniemi, ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp. 

Det råder regeringskris i Finland efter att ett av de tre partier som tills igår ingick i finska regeringen, Sannfinländarna, valt en ny partiledare, Jussi Halla-aho. Under gårdagen meddelande statsminister Sipilä att det inte längre är tänkbart att samarbeta med Sannfinländarna, på grund av dess val av Halla-aho.

LÄS ÄVEN: Sannfinländarna valde ny partiledare – Nu brakar regeringssamarbetet samman

Enligt Laura Huhtasaari, vice ordförande för Sannfinländarna, råder det ingen kris i partiet, det berättade hon för ett journalistuppbåd i finska riksdagen under tisdagen. Kort efter hennes uttalande uppenbarade sig en större grupp sannfinländska riksdagsledamöter som var på väg mot ett möte i riksdagens bibliotek. Detta rapporterar Hufvudstadsbladet. 

Ett tjugotal riksdagsledamöter meddelade journalisterna, kort efter mötet ägt rum, att de lämnar Sannfinländarna och avser att fortsätta arbeta med Sipiläs regering.

– Det kom som en överraskning för mig, säger Toimi Kankaanniemi, ordförande för sannfinländarnas riksdagsgrupp till Hufvudstadsbladet. 

Riksdagsledamöterna vill inte kasta ut Finland i regeringskris och många säger sig vara medvetna om att de kommer stämplas som förrädare men de anser att det är bättre för Finland om de fortsätter arbeta med regeringen.

– Beslutet kommer sannolikt att förstöra vår politiska karriär och få folk att döma oss som förrädare, ändå gör vi det. Av rätt orsaker. Idag är vi inte politiker utan i fosterlandets tjänst med rent samvete. Det var sist och slutligen lätt att besluta, säger riksdagsledamot Simon Elo till Hufvudstadsbladet. 

I och med utbrytningen av riksdagsledamöterna kan regeringen bibehålla sin regeringsmajoritet. Utbrytargruppen kallar sig, tills vidare, Nytt alternativ och består bland annat av Sannfinländarnas före detta partiledare, Timo Soini, som satt på ordförandeposten för partiet i 20 år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag