Sanningen om snabblån

  • Måndag 13 feb 2023 2023-02-13
E-post 0

Låt oss avstigmatisera snabblån en gång för alla, eller åtminstone reda ut de plattityder som kretsar kring denna term – snabblån är snabba lån. Det är den största och kanske den enda väsentliga gemensamma nämnaren.

Men det går heller inte att undkomma ettor och nollor. Snabblån har högre ränta än klassiska privatlån, men de har också högre beviljandegrad.

Alla låneformer har en rad olika regler som inte alltför ofta är direkt gränsöverskridande. Bolån kräver ofta säkerhet. Banklån kräver ofta god kreditvärdighet. När det kommer till snabblån handlar det som namnet antyder om vissa fasta regler – du ska kunna låna pengar snabbt och enkelt.

Men hög ränta är nödvändigtvis inte en intern gemensam nämnare i dagens marknad av snabblån, utan kan skilja sig avsevärt mellan långivare. I takt med att dessa slags låns popularitet har växt har också antal aktörer ökat. Även aktörer som har varit verksamma under en längre tid har som en ren och skär nödvändighet både anpassat sina krav likaså villkor efter konkurrensen.

Snabba lån till låg ränta är fullt möjligt

Man måste se saker ur rätt perspektiv och kontext. Att leta efter ett snabblån med lika låg ränta som traditionellt privatlån är lika lönlöst som att leta efter ett traditionellt privatlån med lika snabb utbetalning och låga krav som ett snabblån.

Låga krav utesluter dock inte en förhållandevis låg ränta.

Snabblån handlar inte alltid om så kallade högkostnadskrediter som får styrräntan att blekna i jämförelse och måste begränsas genom lagstadgade räntetak. Gör man en objektiv bedömning av samtliga snabblån som erbjuds kan bilden se helt annorlunda ut.

Det behövs inte särskilt stor ansträngning för att hitta en ränta på under 10% vid vissa snabblån. Det är en nödvändig motkraft till högkostnadskrediter. Inte bara principiellt utan också när det handlar om ettor och nollor, då många olika långivare riktar sig till många olika målgrupper.

En enkel lösning

Något som kännetecknar snabblån och som faktisk också stämmer är att det är enkelt att ta ett snabblån – du ansöker och får svar på skärmen. Ofta handlar det om utbetalning inom ett fåtal minuter.

Av samma orsak är det därför inte konstigt att en viss stigma kretsar kring dessa lån – men snabblån har i nio fall av tio en seriositet som avser både långivare och låntagare. I och med att långivare konsekvent också tävlar om kunder genom att erbjuda förmånliga villkor så behöver det heller vara en enkelbiljett till skuldfällan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag