Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Asylsökande på Malmö centralstation. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket
  • Onsdag 11 nov 2015 2015-11-11
E-post

INRIKES Nyheter Idag kan idag avslöja att terrorister som krigat för Islamiska staten och som söker asyl i Sverige får stanna eftersom det råder verkställighetshinder för utvisningar till Syrien. – Det stämmer, säger Säkerhetspolisens presstalesman Fredrik Milder till Nyheter Idag.

Ett 20-tal av de migranter som hittills i år sökt asyl i Sverige har av Säkerhetspolisen (Säpo) bedömts utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet. Sammanlagt har Migrationsverket under 2015 överlämnat 286 ärenden till Säpo för utredning. Ärendena är sådana där myndigheten misstänker att den asylsökande kan ha krigat för Islamiska staten eller på andra sätt har kopplingar till framförallt islamistisk terrorism.

Antalet asylsökande migranter som anmäls till Säpo har ökat mycket kraftigt sedan förra året. 2014 överlämnade Migrationsverket 109 ärenden till Säpo där de misstänkte att den asylsökande hade terrorkopplingar, en siffra som alltså kan bli uppemot 400 i år om trenden håller i sig.

I ett 20-tal av de fall som anmälts i år har Säkerhetspolisen svarat med en så kallad erinran. En erinran betyder att Säpo anser att det finns något hos den asylsökande som kan innebära ett potentiellt säkerhetshot mot Sverige.

– Vi har kommit en bit i asylprocessen när vi lämnar in ärendet. Det är Migrationsverket som fattar beslut i ärendet, men vi behöver det stöd från den expertismyndighet som Säpo är. Det är därför vi har det här samarbetet med dem, säger Migrationsverkets presstalesman Johanna Måhlén till Nyheter Idag.

Vad har hänt med det här 20-talet ärenden. Har de fått avslag eller kan det bli så att de får stanna ändå?

– Det är inte med automatik eftersom det är Migrationsverket som tar beslut i ärendena, men man kan säga generellt att vi brukar använda oss av den rekommendation som kommer från Säpo. Däremot kan jag inte gå in och kommentera i varje ärende.

Men kan du svara på om det är någon av det här 20-talet som har fått stanna i Sverige?

– Nej, det kan jag inte. Jag har inte den informationen och jag skulle behöva gå in i varje ärende och titta och med tanke på det fåtal ärenden det är så skulle vi inte kunna uttala oss eftersom det blir för personspecifikt.

Men som svar på frågan; det kan alltså vara så att trots att Säpo bedömer att en asylsökande utgör ett potentiellt säkerhetshot så kan den personen få stanna i Sverige?

– Jag skulle inte vilja uttrycka det så.

Och jag får heller inte titta på dessa ärenden och se hur ni bedömt dem?

– Nej.

Säpo: ”Det stämmer”

Migrationsverket uppger för Nyheter Idag att det råder verkställighetshinder för utvisningar till Syrien och när vi pratar med Säpo bekräftar de uppgifterna om att IS-terrorister får stanna i Sverige.

– Om det finns verkställighetshinder så finns det verkställighetshinder, det är inte något som vi har en synpunkt på, säger Säpos presstalesman Fredrik Milder till Nyheter Idag.

– Vi lämnar vår erinran och den erinran är endast ett underlag för Migrationsverket som gör sin helhetsbedömning. Sedan beslutar Migrationsverket och om man då beslutat att den här personen ska utvisas, men det finns ett verkställighetshinder, då kan inte personen utvisas.

Så om det kommer en terrorist till Sverige som krigat för Islamiska staten, och det råder verkställighetshinder mot att utvisa den personen till Syrien, då får den personen stanna?

– Det stämmer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag