Säpo och Åklagarmyndigheten säger nej till slopad straffrabatt för unga

Foto: Flickr
  • Onsdag 15 maj 2019 2019-05-15
E-post 210

JO, Säpo och Åklagarmyndigheten säger nej till förslaget om slopad straffrabatt för unga. Enligt Säpo riskerar en slopad straffrabatt leda till att fler ungdomar exponeras för våldsbejakande extremism om de döms till fler och längre fängelsestraff.

Flera tunga remissinstanser, som JO och Åklagarmyndigheten, säger nej till förslaget att slopa straffrabatten för unga brottslingar, rapporterar Ekot på SR.

– Vi tycker att det finns flera skäl som talar emot detta. Dels kan man inte se att det är ett särskilt effektivt sätt komma till rätta med brottslighet som är begången av så unga personer, dels kan man också se att forskningen inte ger något som helst stöd för att det här skulle vara en effektiv reform, säger Thomas Häggström, överåklagare vid Åklagarmyndigheten, till Ekot.

Läs även: Ensamkommande afghanen Muhammad Hussaini får straffrabatt för knivattacken på polisen Ted Eriksson

Åklagarmyndigheten är kritisk mot att förslaget, som tagits fram på uppdrag av justitieminister Morgan Johansson, skulle innebära att alla unga lagöverträdare skulle få hårdare straff, inte bara de med kopplingar till gängkriminalitet.

Säpo är också kritiska och menar att ungdomar som hamnar i fängelse löper en ökad risk att exponeras för våldsbejakande extremism.

Även Justitieombudsmannen, Brottsförebyggande rådet och Advokatsamfundet säger nej till förslaget, medan Sveriges Domareförbund och Kammarrätten i Stockholm hör till de instanser som inte har några invändningar.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag