Sara Omar: Jag täcker inte mitt hår i en moské

Foto: Pelle Zackrisson
  • Torsdag 20 feb 2020 2020-02-20
E-post 1159

DANMARK Författaren och feministen Sara Omar, som slog igenom med Dödstvätterskan och är aktuell med ny bok, har blivit en ikon inom arbetet mot hederskultur och rasism i Danmark. I ett inlägg på Facebook skriver hon om slöjan. ”Jag har fått frågan om jag skulle täcka mitt hår om jag gick in i en moské. Svaret är nej, det skulle jag inte göra. Jag skulle inte fängsla mitt hår, som är en del av min identitet.”

Läs även: Danskt förnuft – Sara Omar utsedd till årets kvinna: ”I min värld är alla kvinnor Årets kvinna”

Sara Omar, som blev utsedd till Årets kvinna i Danmark 2019, skriver på Facebook:

”Jag har fått frågan om jag skulle täcka mitt hår om jag gick in i en moské. Svaret är nej, det skulle jag inte göra. Jag skulle inte fängsla mitt hår, som är en del av min identitet .Och jag förväntar mig att Skaparen i sitt eget hem kommer att acceptera mig exakt som Han skapade mig, om det finns en Skapare som skapade människan.

Vi får aldrig glömma att vi alla skapades nakna! Så jag kunde i princip träffas på samma sätt som när jag först kom till världen med mitt första andetag; helt naken.

Ovanstående betyder inte att jag inte kommer att möta mina medmänniskor, tvärtom! Detta betyder helt enkelt bara att jag är färdig med att underkasta mig denna patriarkala täckande uppfinning (slöjan) på grund av något osynligt fenomen”, skriver Sara Omar.

Efter succén med debutromanen Dödstvätterskan, som handlar om en flicka som lever under hedersförtryck, har dansk-kurdiska Sara Omar blivit en förebild för unga i hela Norden som lever med hederskultur.

– Efter att jag skrev boken så har jag fått över 8 000 meddelanden från pojkar och flickor som bett om hjälp eller råd, berättade Sara Omar för Nyheter Idag i samband med att hennes första bok släpptes i Sverige.

Nyligen släppte Sara Omar sin andra bok Skuggdansaren i Danmark, en bok som släpps i Sverige i maj.

I boken Dödstvätterskan ges en mycket kritisk bild av hur kvinnor i lever under religiöst förtryck i Kurdistan. Men Sara Omar, som själv är muslim, har varit noga med att särskilja religionen islam och hedersförtryck.

– Det här är inte en kamp mot islam. Jag är också muslim och jag har bara försökt att visa hur några män använder religion som vapen mot kvinno för att få mer makt. I slutändan är det patriarken som väljer att använda religion som medel och inte tvärtom, sade Sara Omar till Nyheter Idag.

Läs mer: Sara Omar skrev bok om hederskultur: ”Om du inte är oskuld, så tror de att de har rätt att döda dig”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag