SCB: Alliansen i spillror

Partiledare på presskonferens. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 5 Dec 2018 2018-12-05
E-post 157

SVERIGE Om det hade varit riksdagsval i november hade de rödgröna partierna tillsammans blivit klart större än Alliansen. Det visar Statistiska centralbyråns, SCB, senaste partisympatiundersökning.

Om valet hade ägt rum i november skulle de rödgröna (S, V och MP) tillsammans få 42,9 procent av rösterna, och Allianspartierna (M, C, KD och L) 37,5 procent. Hela 5,4 procentenheter skulle då skilja blocken åt, enligt SCB:s nya mätning. Det kan jämföras med det riktiga riksdagsvalet då skillnaden var blott en halv procentenhet.

Jämfört med valet i september ökar Socialdemokraterna mest av alla med 2,2 procentenheter. För Liberalerna går utvecklingen åt motsatt håll och partiet gör den största förlusten med 1,2 procentenheter. Partier ligger därmed strax ovanför riksdagsspärren med 4,3 procent.

Samtidigt som de rödgröna utgör det klart största blocket minskar Miljöpartiet med 0,4 procentenheter, en statistiskt säkerställd förändring som gör att partiet får exakt 4 procent av folkets stöd.

Sverigedemokraterna ökar med 0,8 procentenheter och får 18,3 procent. Partiet är därmed det tredje största efter Socialdemokraterna och Moderaterna, som får 19,2 procent av väljarnas stöd. M har vunnit väljare från L men har samtidigt en nettoförlust på 1 procent till SD.

Som Expressens politikreporter Niklas Svensson noterar gjordes SCB:s undersökning mellan 29 oktober och 27 november. De senaste två veckornas händelser i politiken får därmed ett begränsat utslag.

Fakta Om det var val i november

Skillnaden mot riksdagsvalet i parentes.

Socialdemokraterna: 30,5 procent (+2,2)
Moderaterna: 19,2 procent (-0,6)
Sverigedemokraterna: 18,3 procent (+0,8)
Centerpartiet: 8,6 procent (0,0)
Vänsterpartiet: 8,4 procent (+0,4)
Kristdemokraterna: 5,4 procent (-0,9)
Liberalerna: 4,3 procent (-1,2)
Miljöpartiet: 4,0 procent (-0,4)
Övriga partier: 1,2 procent (-0,3)

Källa: SCB:s partisympatiundersökning

Läs även: Efter Löfven-flörten: Nu rasar folkets förtroende för Lööf och Björklund

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag