SCB: Svenskarna är för EU men mot euron

EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Foto: Henrik Alexandersson
  • Onsdag 7 jun 2017 2017-06-07
E-post

SVERIGE Svenskarna är för Europeiska Unionen men emot att införa euron som valuta i Sverige, det framgår av SCB:s partisympatiundersökning. Undersökningen visar även att motståndet mot såväl EU som euron minskar.

Sveriges Statistiska Centralbyrå har under onsdagen släppt sin andra del i partisympatiundersökningen, där redovisas bland annat svenskarnas sympatier gentemot euron och EU.

Av de 4808 personer som valde att svara på opinionsundersökningen uppger 70,6 procent att de skulle rösta nej till att införa euron som valuta i Sverige. 16,5 procent uppger att de skulle rösta ja till att införa euron och 12,9 procent säger att de inte vet hur de skulle rösta.

Statistiska centralbyråns partisympatiundersökningar genomförs en gång i halvåret, varje maj och november.

Jämfört med mätningen i november 2016 har andelen som skulle rösta nej till euron minskat, en förändring som är statistiskt säkerställd.

Frågan som ställdes var:

”Om vi idag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta Ja eller Nej till att inför euron som valuta i Sverige?”

Trots svenskarnas euromotstånd är majoriteten ändå för ett svenskt medlemskap i Europeiska Unionen. 54,5 procent av de svarande uppger att de är för ett fortsatt medlemskap i EU. Andelen svarande som uppger att de är mot EU-medlemskapet är 19,2 procent och andelen som inte har någon bestämd åsikt i frågan är 26,3 procent.

Jämfört med mätningen i november 2016 har andelen för EU-medlemskapet ökat och andelarna som är mot EU respektive saknar uppfattning har minskat. Dessa förändringar är statistiskt säkerställda.

Frågan som ställdes var:

”Är du i huvudsak för eller mot det svenska medlemskapet i EU eller har du ingen bestämd åsikt?”

Hela undersökningen hittar du här. 

Skulle du rösta för eller emot fortsatt svenskt medlemskap i EU om det vore folkomröstning om det idag?
824 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag