Scen ryker när Life of Brian blir teater – kan vara kränkande

John Cleese på Byline-festivalen 2017. Bild: RaphaelMoran/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 22 maj 2023 2023-05-22
E-post

Kultkomedin Life of Brian från 1979 kan snart komma att bli en teatershow, ifall Monty Python-skaparna John Cleese och Eric Idle får som de vill. Men en scen när en man kräver rätten att få föda barn kommer att behöva plockas bort från pjäsen. Detta eftersom scenen kan vara kränkande, rapporterar Daily Mail.

Uppdatering 2023-05-28: John Cleese har i efterhand gått ut och sagt att den omtalade scenen inte kommer att kapas och att Daily Mail-reportern som rapporterade om det har fått det hela om bakfoten.

Läs mer: John Cleese tänker inte kapa politiskt inkorrekt scen från Life of Brian

I den omtalade scenen kräver karaktären Stan, som spelas av Idle, att få kallas Loretta och att få föda barn.

– Det är varje mans rätt att få barn om du vill ha dem, säger Stan.

Karaktären Reg, som spelas av Cleese, börjar då ifrågasätta.

– Men… du kan inte få barn, inflikar Reg.

– Förtryck inte mig! svarar Stan.

Under en enmansshow denna månad berättade John Cleese, 83, att tvivel väcktes kring scenen vid en högläsning ur den nya pjäsen i New York förra året.

– Vid slutet frågade jag de amerikanska skådespelarna: ”Vad tycker ni?” Och de svarade: ”Vi älskar manuset, men du kan inte göra de där grejerna om Loretta nuförtiden”, sade han enligt Daily Mail.

– Så här har du någonting som det aldrig funnits ett klagomål kring på 40 år, som jag hört talas om, och nu kan vi helt plötsligt inte göra det för att kommer kränka folk. Vad ska man göra av det? Men jag tror att det fanns många saker som, på något konstigt sätt, faktiskt förutspådde vad som skulle hända senare.

Läs även: John Cleese: Woke ett hot mot humor

Klassikern Life of Brian handlar om Brian, en man som lever samtida med Jesus i Jerusalem och som ständigt och motvilligt misstas för Guds son.

Filmen var kontroversiell redan när den släpptes, och fick inte visas på biografer i Norge i ett år och irländska biografer i åtta år eftersom den drev med kristendomen och kunde uppfattas som stötande för djupt religiösa.

I Storbritannien valde dessutom TV-kanalerna BBC och ITV att inte visa filmen, vilket den svenske historikern Dick Harrison tidigare har skrivit om.

Den nya pjäsen kommer att ha ett något annorlunda manus än dess förlaga. Bland annat kommer den att öppna med en scen skriven av den avlidne Graham Chapman (som spelade Brian) som inte kom med i filmen.

Läs även: John Cleese ber om ursäkt för ny säsong av ”Pang i Bygget”

Läs även: John Cleese i ny dokumentär om ”cancel culture”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag