Schulmans morföräldrars hem har blivit moské: ”Väldigt fint”

Foto: Skärmdump från Nyhetsmorgon
  • Onsdag 28 aug 2019 2019-08-28
E-post 660

FILIPSTAD Alex Schulmans morföräldrars hus i krisande Filipstad har blivit moské. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

På onsdagskvällen sänder Uppdrag granskning ett program om Filipstad – en kommun i ekonomisk kris sedan 2015 när kommunen tvingades ta emot ett stort antal invandrare i förhållande till sin storlek. Nu visar det sig att inrikesfödda i arbetsför ålder lämnar kommunen medan utrikesfödda med hög arbetslöshet stannar kvar.

En av de som intervjuas av Uppdrag granskning är medieprofilen Alex Schulman, som bland annat skriver krönikor för Expressen. I sin barndom tillbringade Schulman mången sommar hos sina morföräldrar i Filipstad och i år har han utsetts till kommunens ”ambassadör”.

Mycket har alltså skett i Filipstad sedan Alex Schulman var liten. Förutom att kommunen är på dekis har morföräldrarnas hus blivit moské – något Schulman upptäckte när han kom på besök i somras.

–   Jag knackade på dörren och det var tomt, och så gick jag in för det var öppet. Hela morfars bibliotek där han hade sina 15 000 böcker var ett bönerum med mattor. Till slut kom det en person som visade mig runt lite grann. Det var bland det starkaste jag varit med om, att se att allt det här som jag är uppvuxen i nu var omgjort till moské. Det var väldigt fint, säger han till Uppdrag granskning.

Schulmans morfar var Sven Stolpe, författare tillika konservativ katolik. Vad han skulle tycka om att hans hus tagits över av muslimer går bara att spekulera om då han dog 1996.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag