Schweiz åt höger under asylkaoset

SVP:s partiledare Toni Brunner. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 20 okt 2015 2015-10-20
E-post 12

SCHWEIZ Högerpartiet Schweiziska folkpartiet (SVP) gick starkt framåt i söndagens parlamentsval i Schweiz. Framgången kommer inte minst mot bakgrund av det rådande asylkoset i Europa.

SVP fick i söndagens val 29,4 procent av rösterna att jämföra med 18,8 procent för Socialdemokraterna som blev näst största parti.

Under valrörelsen var det stort mediefokus på det rådande asylkaoset i Europa, rapporterar Swissinfo.ch. Inte minst eftersom Schweiz östra grannland Österrike under året kommit att bli ett transitland för hundratusentals migranter från tredje världen som sökt sig till norra Europas välfärdsländer.

Att asylkaoset hamnade högt på dagordningen gynnade SVP, som profilerat sig som ett starkt invandringskritiskt parti. Valets stora förlorare blev istället parlamentets två miljöpartier som förlorade fyra respektive fem mandat vardera i det 200 mandat stora parlamentet.

Schweiz tillämpar ett system där ett förbundsråd med sju ledamöter från olika partier utgör landets regering. I det rådet har SVP endast en ledamot, mot två vardera för Socialdemokraterna och liberalerna.

När ett nytt förbundsråd ska tillsättas i december väntas därför SVP kräva ytterligare en plats i förbundsrådet, i synnerhet nu när partiet är så pass mycket större än de andra partierna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag