SD-are åtalas för hets mot folkgrupp – får stöd av expert på yttrandefrihet

Bild: SD Karlskrona/Nasser-sadeghi
  • Torsdag 8 Nov 2018 2018-11-08
E-post 2990

KARLSKRONA Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige, Christopher Larsson, åtalas för hets mot folkgrupp, rapporterar Blekinge Läns Tidning. Men i samma tidning har Larsson tidigare fått stöd av Nils Funcke, expert på yttrandefrihet.

Larsson åtalas för ett inlägg på Facebook där han bland annat skrev att ”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften”.

Läs även: Karlskrona kommun mörkade sexövergrepp: Polisanmälde inte flera händelser

Inlägget skrevs med anledning av invigningen av en minaret för böneutrop från en moské i Karlskrona 2017, och polisanmäldes av den socialdemokratiske riksdagsmannen Magnus Manhammar.

– Det är väldigt tråkigt att de väljer att lägga resurser på en sådan här sak. Jag anser inte att det här är hets mot folkgrupp och det var verkligen inte syftet heller. Nu får det köras i domstol huruvida det är hets mot folkgrupp eller inte. Det är den kommentar jag har, säger Larsson till Blekinge Läns Tidning.

Larsson får stöd av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som Blekinge Läns Tidning tidigare lät granska det anmälda inlägget.

– Jag kan förstå att vissa muslimer uppfattar det som skrivs i inlägget som nedvärderande, men det bör rymmas inom en vid samhällsdebatt och bör inte vara straffbart. Så har JK bedömt likartade frågeställningar, sade Funcke om inlägget.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag