SD: Återstarta Ringhals 1

Bild: Nyheter Idag/Tubaist/CC BY-SA 3.0/Pressbild SD
  • Tisdag 14 mar 2023 2023-03-14
E-post 0

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Jessica Stegrud, riksdagsledamot i näringsutskottet (SD), uppmanar regeringen att åtestarta reaktorn Ringhals 1  i en debattartikel i Dagens Industri.

I december 2015 beslutade den rödgröna S/MP-regeringen att Ringhals 1 skulle stängas av år 2020. I januari 2020 förlorade de nuvarande regeringspartierna M, KD och L tillsammans med SD en omröstning i riksdagen om att stoppa stängningen av Ringhals med 174 röster mot 173.

I juni samma år tecknade Svenska kraftnät och Ringhals ett avtal om att reaktorn skulle hållas infasad fram till 15 september för att skapa spänningsstabilitet och reaktiv effektbalans i nätet i södra Sverige. Därefter stängdes Ringhals den 31 december 2020. Rivningen beräknas ta upp till tio år.

Sedan dess har den europeiska energikrisen förvärrats, inte minst med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Nu uppmanar Åkesson och Stegrud regeringen att avbryta rivningen av Ringhals och förbereda för en återstart.

”Förberedelser för nedmontering av Ringhals 1 och 2 pågår nu. Bolaget gör sig redo för det fysiska arbetet som förväntas starta efter sommaren 2023. Inom kort finns alltså ingen återvändo eller hopp för återstart av de båda reaktorerna” skriver Åkesson och Stegrud i artikeln, där man även uppmanar regeringen att göra det som krävs för att återstarta Ringhals 1.

”Att återstarta Ringhals 1 är en grundläggande resursfråga – som vi menar är nödvändig, även om den är svår. Alternativet, att inte göra något, är detsamma som att acceptera fortsatt höga elpriser och osäkerhet kring Sveriges framtida elförsörjning” skriver Åkesson och Stegrud.

Läs även: Nu vill Busch bygga mer vindkraft

Men det är inte bara Sverigedemokrater som frågar efter en återstart av Ringhals. Den 9 februari i år ställde riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) en fråga till energiminister Ebba Busch om när regeringen skulle presentera förslag på en återstart av Ringhals.

”Enligt Tidöavtalet ska en återstart ske av den planerbara elproduktionen i södra Sverige. Krav framställdes i valrörelsen från de högerkonservativa partierna på att en utredning snabbt skulle tillsättas för att utreda vilka åtgärder som krävs för en återstart av Ringhals 1 och Ringhals 2” skrev Dibrani som även tillade att ”enligt uppgift kommer det att bli mycket svårt att återstarta reaktorerna, då de har en begränsad livslängd och då det har påbörjats en nedmontering av kärnkraftsanläggningarna.”

Busch besvarade frågan på sista utsatta svarsdagen den 15 februari med att ”frågan om återstart av Ringhals 1 och 2 bereds i Regeringskansliet”, och hänvisade sedan till det uppdrag regeringen gett Svenska kraftnät och Statens energimyndighet om att ”stärka försörjningstryggheten i energisektorn.”

Ringhals vd Björn Liunde sade till SVT i november förra året att det är ”omöjligt” att återstarta Ringhalsreaktorerna.

– Om man tror att man kan återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2 och att vi ska producera el om ett antal år så är det helt omöjligt, sade han.

Läs även: Regeringen öppnar för mer kärnkraft – ”tittar på” frågan om återstart av Ringhals

Läs även: Experten: Halva elpriser om inte Ringhals 1 och 2 stängts

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag