SD bojkottar TV4 efter journalistens hotfulla attack mot Åkesson

SD reagerar kraftfullt mot TV4 i ett pressmeddelande. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 maj 2017 2017-05-18
E-post

STOCKHOLM TV4-journalister är hädanefter portade från ett intervjua SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det meddelar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge och hänvisar till en TV4-medarbetares hotfulla utspel mot Åkesson. – Trots dialog med Tv4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på, säger Vinge.

”Talk shit, get shot” och ”Skyll dig själv” skrev TV4-journalisten Christoffer Eriksson på Twitter under gårdagen.  Han menade även att Åkesson och SD ”är en bugg i systemet som ska rättas till”. Uttalandena var en kommentar till Åkessons sambo och treårige son blev utsatt för en attack i sitt hem natten mot onsdagen.

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat journalistens hotfulla utspel har TV4 kommenterat saken i ett blogginlägg.

”Vi har pratat med personen i fråga. Han är djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt”, skriver Tobias Rosvall, digitalchef hos Bonnier Broadcasting Sport.

SD: ”Finns ett antal frågor vi inte fått svar på”

I ett pressmeddelande förklarar Sverigedemokraterna att partiet nu kommer ändra sitt förhållningssätt gentemot TV4.

– Det hela är mycket upprörande. Tv4-journalisten uppmuntrar till våldsamma attacker mot vår demokrati och mot Jimmie Åkessons familj. Trots dialog med Tv4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på, säger partiets presschef Henrik Vinge och fortsätter:

– Till dess saken är utredd och jag förstår att Tv4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande.

I uttalandet på bloggen från TV4 nämns ingenting om hur det blir med Erikssons fortsatta anställning hos tv-kanalen. Vinge menar att frågan är så pass allvarlig att det är något för TV4-ledningen att hantera.

– I ett första skede har Tv4-sporten tagit avstånd från journalistens uttalanden, vilket är bra. Jag hoppas att även kanalens ledning förstår allvaret i vad som har hänt och agerar för att återupprätta förtroendet, så att vi kan återgå till normal samverkan. Sådant här kan de inte acceptera om de vill bli betraktade som en seriös nyhetskanal, säger han.

När Nyheter Idag ställer en rak fråga till Tobias Rosvall på TV4 om Eriksson kommer behålla sin anställning får vi ett svävande svar tillbaka.

”Precis som jag skrev i blogginlägget kommer vi att fortsätta att diskutera ärendet internt enligt de rutiner som finns för det. Med hänsyn till de pågående diskussionerna kan jag inte ge ett konkret svar kring vad utfallet av dem kommer att bli”, skriver Rosvall i ett mejl.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag