SD får rekordhögt stöd i Inizio-mätning – knappar in på S

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 26 sep 2019 2019-09-26
E-post 1184

SVERIGE I Aftonbladet/Inizios senaste mätning ökar Sverigedemokraterna och får rekordhögt stöd medan Socialdemokraterna minskar. Avståndet är nu inte långt för SD att bli Sveriges största parti.

SD ökar för fjärde månaden i rad i Aftonbladet/Inizios mätningar och får sitt högsta stöd hittills, 22,4 procent.

– SD hämtar framför allt väljare från Moderaterna. Väljarna uppfattar att SD har tydligare besked i viktiga frågor, som rör skjutningar och gängkriminalitet. Det har vi sett i tidigare mätningar och den diskussionen har fortsatt, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

Samtidigt har Socialdemokraterna fortsatt tappa stöd sedan valet i fjol. I senaste mätningen backar partiet med 1,6 procentenheter till 23,9 procent. Glappet mellan SD och S har därmed minskat till 1,5 procentenheter.

Enligt Karin Nelsson har tappet att göra med den budget den S-ledda regeringen nyligen presenterade, resultatet av en kompromiss med Centerpartiet och Liberalerna.

– Många väljare känner sig vilsna efter budgeten, de upplever att det är högerpolitik som gynnar höginkomsttagare. Det stora tappet sker till Vänsterpartiet i första hand men man tappar även till C och SD, säger Karin Nelsson.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallar de etablerade partiernas försök att stoppa SD ett monumentalt misslyckande, och ger samtidigt partierna tips om hur de kan få SD att växa ännu mer:

”Var oförskämd mot Jimmie Åkesson. Skaka inte hand med honom. Ge jättestor uppmärksamhet till SD:s förslag och säg, helst i kör, att de är urdumma. Särbehandla dem över huvud taget så mycket det går.”

Aftonbladet/Inizios septembermätning

Undersökningen genomfördes som en webbpanel under perioden 20–25 september.

Vänsterpartiet: 8,5 (+0,6)
Socialdemokraterna: 23,9 (-1,6)
Miljöpartiet: 4,2 (+/-0)
Kristdemokraterna: 6,0 (-1,7)
Centerpartiet: 9,9 (+0,5)
Liberalerna: 3,5 (-0,7)
Moderaterna: 19,0 (+0,7)
Sverigedemokraterna: 22,4 (+1,4)
Övriga: 2,4 (+0,5)

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag. De flesta av våra artiklar är idag öppna för alla att läsa, utan kostnad.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag